|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
GMAJDA Level 1 user

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 7:33 Prispevkov: 1
|
zdravo
zanima me, kam naj spravim kliviji in agapantus čez zimo. Obe rastlini sta pri hiši že desetletja. Klivija ponavadi cveti (naredi en cvet), agapanthus pa samo včasih ali pa sploh ne. Kaj delamo narobe. hvala za pomoč
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Klivija je očitno še mlada, zato požene samo en cvet. Ko so starejše in že bolj razraščene, ima vsako cvetno steblo svoje socvetje. Seveda če rastlino postavimo čez zimo na svetlo mesto in jo do meseca februarja držimo suho. Termperatura naj bo okrog 16- 18 stopinj C.
Presadimo jo vsako tretje leto. Dognojujemo pa od spomladi do jeseni, podobno kot agapantus.
Agapant pa je prav tako čebulnica, zato jo prav tako prezimimo na svetlem mestu pri temperaturi okrog 16 stopinj C. Čez zimo ga držimo suhega. Zalijemo ga le, če je prst res zelo suha.
Ko pa marca prične odganjati nove liste, ga pričnemo redno zalivati in dognojevati. Očistimo pa tudi suhe liste, da ne gnijejo na rastlini.
Glede presajanja pa je tako, da sterejše rastline presajamo na dve ali tri leta, sicer ga samo dognojujemo. Ker potrebuje kot čebulnica veliko fosforja in kalija, je priporočljivo, če se ga nekajkrat zalije z gnojilom Cvetal kristalin cvet. Nato pa nadaljuje s tekočim gnojilom Cvetal za cvetoče rastline.
|
|
|
|
|
 |
Vladka Level 1 user

Pridružen/-a: Čet Feb 2009 14:19 Prispevkov: 13
|
[quote="GMAJDA"]zdravo
zanima me, kam naj spravim kliviji in agapantus čez zimo. Obe rastlini sta pri hiši že desetletja. Klivija ponavadi cveti (naredi en cvet), agapanthus pa samo včasih ali pa sploh ne. Kaj delamo narobe. hvala za pomoč[/quote]
Ta prispevek je sicer že starejšega datuma, pa bi vseeno povedala svojo izkušnjo. Pred štirimi leti sem pri tujem ponudniku kupila pet agapantov. Po njihovih nasvetih sem jih posadila v večji lonec in postavila na svetlo mesto. Zrastle so štiri rastline, cvetela ni nobena. V jeseni sem postavila lonec na stopnišče, zalivala skoraj nič, spomladi so pognale tri čebulice. Spet v tem poletju ni cvetela nobena rastlina. Prebirala sem najrazličnejše nasvete na tujih spletnih straneh, eden je bil tudi, da morajo biti posajeni v manjšem loncu, da so tesno skupaj. PO mojem neumnost, saj je agapant, če se ne motim, južnoafriška roža, ki raste tam v naravi. Kakšen majhen lonec neki! V jeseni, torej pred dvema letoma, sem posadila dve čebulici, ki sta še ostali, na vrt, prekrila z listjem in smrekovimi vejami in glej čudež! Ena rastlina je pognala in lansko poletje čudovito cvetela. Spet sem jo jeseni prekrila, kot jesen pred tem. Letošnja zima je bila kar huda, z veliko snega. In ravno včeraj sem opazila, da je agapant pognal že štiri liste, torej je prezimil. Kaj pravite na to?
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Klivija naj stoji na svetlem mestu, predvsem pa jo od novembra dalje držimo popolnoma suho. V tem primeru bo pognala cvetni nastavek, ki bo dvignjen visoko nad listi.
Agapantus pa je rastlina, ki cveti poleti, zato ga držimo čez zimo dokaj suhega, zopet na svetlem mestu.
Običajno cvetijo malo starejši agapanti, ki so si nabrali dovolj hranilnih snovi. Presajamo jih poredkoma, zato pa jih gnojimo z gnojili, ki vsebujejo več fosforja in kalija. Takšno gnojilo je Cvetal kristalin cvet, Saj jih pogosto presajanje sili v bujno rast. Bujno rastoče rastline pa slabo cvetijo.
Zadnja leta se je vreme precej spremenilo, tako da zunaj ostane kakšno leto tudi kakšna toplo ljubna rastlina. Vendar pa jih zaradi tega ne smemo saditi ven in misliti, da se jim ne more nič zgoditi.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |