|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
da&li Level 1 user

Pridružen/-a: Čet Jul 2009 17:09 Prispevkov: 18
|
Pozdravljeni!
Spomladi sem posadila agapantus, ki zaenkrat lepo uspeva, cvetel pa letos še ni. Prosim vas za nasvet, koliko ga zalivati med prezimovanjem,zanima pa me tudi, če liste pozimi obdrži, ali se posušijo.
Lepa hvala za odgovor,
lepo pozdravljeni.
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Agapantus ali afriška lilija je rastlinha, ki prvo lepo po zasaditvi zelo redko zacveti. Zacvetela pa bo verjetno naslednje leto. Kljub temu, da ima v zemlji koreniko, je potrebno čez zimo rastlino zaliti vsaj enkrat mesečno. Ali bodo listi ostali ali bodo odpadli pa je odvisno od prezimovališča. Če ga imamo pri temperaturi okrog 5-7 stopinj C in ga vsaj enkrat na mesec zalijemo, potem bo obdržal liste. Pri nekoliko nižji temperaturi odpadejo. Vendar je rastlina, ki je obdržala liste hitreje nastavila cvetni nastavek, kot tista, ki je liste izgubila.
|
|
|
|
|
 |
da&li Level 1 user

Pridružen/-a: Čet Jul 2009 17:09 Prispevkov: 18
|
Agapantus mi lepo uspeva in ima tri cvetne nastavke. Opazila sem, da se po zalivanju pojavijo na koncu listov kapljice vode, ki tam obvisijo kar nekaj časa. Zanima me, zakaj pride do te zanimivosti, saj rastlina zgeda lepa in zdrava.
Hvala za odgovor,
lepo pozdravljeni.
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
To je normalen pojav, saj mladi listi dobijo več vode, kot stari. Ker pa list nima varnostnega ventila, ki bi spuščal odvečno vodo, se ta izloča skozi listne stene. Ko pa list ostari, se zgodba premakne nadstropje višje, do naslednjega lista.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |