|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
barbika Level 3 user

Pridružen/-a: Čet Nov 2008 15:27 Prispevkov: 43
|
Najprej se opravičujem, če rastlino nisem uvrstila pravilno, morda bi spadala pod sobne rastline, ampak jaz jo imam poleti večinoma na balkonu ali oknu.
Sedaj pa, ko se je ohladilo, sem jo dala na hodnik, kjer ni kakšne kurjave. Že kar kmalu sem opazila, da so vejice začele rumeneti, kmalu pa bodo začele iglice odpadati. Imam jo na svetlem prostoru. Sedaj je še nisem zalivala, odkar jo imam na zimskem počivališču.
Zanima me, ali naj porežem te rumene vejice ali jih pustim. Delajo mi namreč na hodniku nadlogo, ker odpadajo. Kako ravnati :?: Hvala. B.
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Asparagus izvira iz Južne Afrike, zato ga v jeseni ne smemo predolgo pustiti zunaj na prostem. Saj je prevelika razlkika med zunanjo temperaturo in temperaturo v prezimovališču. Razen tega je zrak v stanovanju običajno zelo suh. Posledice pa so kmalu vidne. Lističi drug za drugim rumenijo in odpadajo.
Obrezovanje v tem času ne bo zboljšalo zadeve, temveč jo bo poslabšalo. Saj bo rastlina bujno pognala. Mlade poganjke pa zelo rade napadejo listne uši.
Najboljše je, da se rastlino pusti takšno kot je. Zgodaj spomladi, to je meseca marca pa jo presadite in po potrebi obrežete. Takrat je dan že mnogo daljši in poganjki ne bodo tako zelo pretegnjeni.
Glede same oskrbe žez zimo pa je treba paziti, da se popolnoma ne izsuši, zato ga pri 10 stopinjah C zalijemo temeljito enkrat na mesec. V kolikor je asparagus posajen v doma pripravljeno zemljo, ga čez zimo ni potrebno dognojevati. V kolikor pa je posajen v kupljen substrat, pa priporočam, da ga enkrat mesečno zalijete z tekočim gnojilom za zelenje. Seveda pa se zalije najprej z vodo, ko se je rastlina dobro napila vode, pa jo pognojimo s Cvetalom. To je običajno vsaj uro ali dve po zalivanju z vodo.
|
|
|
|
|
 |
barbika Level 3 user

Pridružen/-a: Čet Nov 2008 15:27 Prispevkov: 43
|
Sedaj bi rada asparagus presadila in naredila več mladih. Zanima me kako in če lahko te belkaste gomolje, ki so ob kreninski grudi, izločim?
Hvala in LP. B.
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Starejše asparaguse lahko razdelimo na polovico. To je sicer veliko lažje povedati, kot pa narediti. Saj so korenine močno prepletene.
Drobnih gomoljčkov ne smemo odstraniti, ker je to rezervna hrana. Razen tega pa bi z odstranjevanjem teh rastlini povzročili še dodatne poškodbe.
Po presaditvi je potrebno obvezno zaliti proti koreninski gnilobi. Priporočljiva pa je tudi uporaba Agrostemina in tekočega gnojila Foliar s katerim se rastlino poškropi po listih. Po tednu dni se tretiranje ponovi.
V kolikor smo poškodovali veliko korenin, pa bi bilo priporočljivo nadzemni del skrajšati za 1/3.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |