|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
Dux_Ursus Level 1 user

Pridružen/-a: Sob Jan 2010 10:12 Prispevkov: 3
|
Pozdravljeni!
Jeseni 2008 sem si omislil manjši sadovnjak (15-20 dreves, jablane, hruške, kaki, češnje, murva, vsega po malem :D ). Zaenkrat mi vse lepo uspeva; pred kratkim pa sem opazil na treh jablanah precejšnje število manjših razpok. Moje poizvedovnaje je prineslo do ugotovitve, da je moja drevesa napadel Bivolček :shock: (Stictocephala bisonia). Pojavljal naj bi se na travnikih z veliko detelje (tla bogata z dušikom); vendar v mojem primeru to ne drži. Svetovano mi je bilo, naj te razpoke v poletnem času izpiram z vodo pod visokim pritiskom :? (kar pa je verjetno precej težko početi vsakodnevno in tudi zamudno). Zanima me če obstaja kakšen čimbolj ekološki preparat za boj z tem škodljivcem?
Hvala za odgovor!
Lp
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
Vsaka razpoka še ni poškodba od škodljivca. Lahko nastane zato, ker je drevo bujno raslo in lub poči.
Kar se tiče bioploških pripravkov so ti v večini primerov bolj za preventivo. Ko pa pojava nekega škodljivca pride, potem je potrebno ukrepati z ustreznim insekticidom. Sicer pa so vsi ekološki pripravki prav tako strupene, nekateri še bolj od kemičnih.
Fotografiraj razpoko in jo pošlji, da vidim, za kaj prav zaprav gre.
|
|
|
|
|
 |
Dux_Ursus Level 1 user

|
Uspelo mi je fotografirati prizadete jablane. Vreme je bolj kislo in slike niso najlepše. Fotografiral sem jablano elstar, prizadelo pa mi je tudi en primerek idareda in topaza. Meni je pogled na te razpoke kar strašljiv, ker so skoraj povsod :( !
Lp
[albumimg]1079[/albumimg]
[albumimg]1080[/albumimg]
[albumimg]1081[/albumimg]
[albumimg]1082[/albumimg]
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Po slikah sodeč gre res za poškodbe od tako imenovanega bivolčka. Ta škodljivec je doma v Ameriki, sedaj pa že nekaj časa dela škodo tudi pri nas. Najprej se je pojavil v vinogradih, sedaj pa sili tudi v sadovnjake. Na Primorskem se je začel pojavljati v breskovih nasadih. Ker so sedaj na vrsti jablane, je velika verjetnost, da bo kmalu prisoten vse povsod.
Ker je to nov škodljivec, bo vsaj v začetku verjetno povzročil veliko škode. Saj imamo trenutno na voljo le malo inekticidov, pa tudi kakšnih posebnih izkušenj pri zatiranju še ni. Naravni sovražniki pa se ga tudi še niso lotili. Verjetno pa bo že spomladi stanje drugačno, saj bo za začetek potrebno prenesti k nam tuje izkušnje. Saj za enkrat ni za tega škodljivca registriran noben pripravek. To pa pomeni, da za njegovo zatiranje uradno ne bi smeli uporabiti nobenega. Vendar prepričan sem, da bo za njegovo zatiranje prišel prav: Mospilan, Confidor, in njima podobni.
|
|
|
|
|
 |
Dux_Ursus Level 1 user

|
Hvala za odgovor!
Še nekaj me zanima. Bi koristilo ostalim drevesom, ki niso bila napadena s strani bivolčka če bi jih "prepleskal" z apnom :wink: ? Bi to vsaj malo omejilo širitev te nadloge ?
Lep pozdrav
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Ker se bivolček pojavlja od pomladi naprej, se bojim, da ne bi bilo nobenega učinka. Apneni belež preprečuje pred zimsko pozebo. Saj se debla in debelejše veje zaradi bele barve nekoliko kasneje segrejejo, kot bi se sicer. Apno nima nobenega učinka na sama jajčeca, ki jih odlaga v mlade poganjke. Poizkusiti bi veljalo z rumenimi lepljivimi ploščami, če bi se odrasli primerki ujeli. Tako bi se najbolj zmanjšala populacija. In pa s samim škropljenjem. Pogledati pa je potrebno tudi po okolici, na katerih rastlinah se še zadržuje. Saj sem prepričan, da ni samo na jablanah.
|
|
|
|
|
 |
kukomah Level 1 user

Pridružen/-a: Pet Apr 2010 7:37 Prispevkov: 2
|
Pozdravljeni!
Tudi meni se na mladih jablanah in hruškah pojavlja množične razpoke. Ker ne morem sam pogledat slike od uporabnika Dux_Ursus
zato vam pošiljam še svoje. A je tudi pri meni prisotem bivolček?
Zadnja slika je slika hruške.
|
|
|
|
|
 |
kukomah Level 1 user

Pridružen/-a: Pet Apr 2010 7:37 Prispevkov: 2
|
« kukomah » je napisal/a:
Pozdravljeni!
Tudi meni se na mladih jablanah in hruškah pojavlja množične razpoke. Ker ne morem sam pogledat slike od uporabnika Dux_Ursus
zato vam pošiljam še svoje. A je tudi pri meni prisotem bivolček?
Zadnja slika je slika hruške.
ne vem zakaj mi noče prilepit slik
a bi vam lahko poslal na kakšen mail?
[tmb]
|
|
|
|
|
 |
|
|  |