|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
MAJDA Gost
|
Azaleja je več let lepo rasla in cvetela. Letos ni razvila dovolj velikih listov, ostali so majhni in že videti ji je,da ni vse v redu. Sedaj sem jo izkopala in ugotovila, da ima samo zgornji sloj korenin. Na njih - na debelejših delih in po vretu stebla so gobasti izrastki. Nekatere te odebelitve so odprte (počene). Teh "ran" je veliko. Kaj naj storim. Do prejema odgovora sem jo samo posadila v novo zemljo v posodo. Na vrtu imam še nekaj azalej, ki so zaenkrat zdravega videza.
Prebrala sem o škodi, ki jo naredi brazdasti trsni rilčkar, pa ne vem, če bi to bilo posledica tega. Poškodbe dajejo bolj izgled bolezni. Res pa je, da je par listov obžrtih ( malo, glede na velikost rastline in količino poškodb na vratu stebla in na koreninah).
Prosim za napotke.
LP
majda
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Poškodbe so lahko posledica objedanja ličink brazdastega trsnega rilčkarja ali pa so nastale zaradi zaostajanja vode in so korenine odmrle. Škoda, ker niste fotografirali korenin, da bi se videlo, kako vse skupaj izgleda.
Sedaj je najboljše, da jo imate nekaj časa kar v posodi. Zalijte jo z pripravkom Previcur in Octave proti koreninski gnilobi. Nato pa jo poškropite po listih z Agrostemin-om in tekočim gnojilom Nutri-phite ali Foliar PK. To je eno in isto gnojilo, le ime je staro in novo. Škropljenje po listih ponovite še 2 krat v 10 dnevnih presledkih. Tako boste vspodbudili rast korenin.
Ker pa je sedaj zelo vroče, jo je potrebno imeti v senci in večkrat orositi z mehko mlačno vodo.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |