|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
MarkJ Level 1 user

Pridružen/-a: Pon Nov 2009 12:37 Prispevkov: 3
Kraj: Novo mesto
|
V začetku septembra imam namen cepiti nekaj češenj na češnjeve sejance. Bi vas prosil za nasvet ali naj podlage že sedaj presadim na stalno mesto in jih tam cepim ali naj jih presadim šele naslednje leto.
Hvala za dogovor!
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
djslavc Level 1 user

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 23:22 Prispevkov: 7
|
« MarkJ » je napisal/a:
V začetku septembra imam namen cepiti nekaj češenj na češnjeve sejance. Bi vas prosil za nasvet ali naj podlage že sedaj presadim na stalno mesto in jih tam cepim ali naj jih presadim šele naslednje leto.
Hvala za dogovor!
Pozdravljeni!
Nekaj izkušenj glede češenj bi rad povedal.Jaz cepim drevesa samo v spomladansem času. Sem že cepil na več načinov, kopolacija okolacija,zalub... Ugotovil sem pri češnjah,da mi še najbolj uspeva zelo zgodaj spomladi in sicer v precep.Oreintiram se tudi na luno(stara šola),ko je stara luna naberem cepiče,ko je pa mlada pa cepim.
Ko pa srečam v gozdu kakšen sejanec,ga cepim ga pustim čez polletje,da se lepo obrase.Na vašem mestu bi jaz tako naredil.Izkopljem ga pa v jeseni in ga vsadim na željeno mesto.Nikoli pa še nisem cepil v jesenskem času!
Lp
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
Sedaj, ko je dež dobro namočil zemljo, bodo drevesa kmalu zopet v soku, tako da se jih bo dalo cepiti na oko. Seveda pa morajo biti podlage zdrave, da bodo v soku.
Cepiče v tem primeru narežete tik pred cepljenje.
Podlage nikakor ne morete sedaj presajati, saj je še olistana. Zato jo cepite tam kjer je. V jeseni, ko bo listje odpadlo, pa jo presadite.
Cepljenje bo boljše uspelo, cepiči se bodo hitreje prijeli, če drevo sedaj najprej poškropite po listih s pripravkom Agrostemin in tekočim listnim gnojilom Foliar. Nato pa takoj po cepljenju ponovno poškropite in še enkrat čez 10 dni.
|
|
|
|
|
 |
djslavc Level 1 user

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 23:22 Prispevkov: 7
|
« slavko » je napisal/a:
Sedaj, ko je dež dobro namočil zemljo, bodo drevesa kmalu zopet v soku, tako da se jih bo dalo cepiti na oko. Seveda pa morajo biti podlage zdrave, da bodo v soku.
Cepiče v tem primeru narežete tik pred cepljenje.
Podlage nikakor ne morete sedaj presajati, saj je še olistana. Zato jo cepite tam kjer je. V jeseni, ko bo listje odpadlo, pa jo presadite.
Cepljenje bo boljše uspelo, cepiči se bodo hitreje prijeli, če drevo sedaj najprej poškropite po listih s pripravkom Agrostemin in tekočim listnim gnojilom Foliar. Nato pa takoj po cepljenju ponovno poškropite in še enkrat čez 10 dni.
Če se odločim za okolacijo, potem to storim po 15. avgustu. Letos bom poskusil češnjo, imam 3 zdrave 'divjake' v gozdu, nekako 2 cm premera.
Kako debela podlaga pa je še primerna za okolacijo?
Za foliarna škropljenja sem že slišal, da je dobro pošpricati liste, sploh če so prisotne kašne bolezni (virusi na listih), da se drevo potem malo opomore. Seveda je potrebno poskrbeti tudi za tla, da so dobro pripravljena za sajenje sadnih dreves.
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
Pri okulaciji je pomembno, da je rastlina v soku. Saj v nasprotnem primeru ne moremo ločiti luba od lesa.
V kolikor je glavno steblo podlage že nekoliko starejše, cepite na kakšno mlajšo vejo. Običajno se cepi po dva ali tri cepiče na eno poglago, da se v primeru neugodnih vremenskih razmer prime vsaj en cepič.
Listna gnojila pospešijo rast in z tem rastlino pripravijo, da je zopet hitreje v soku. Agrostemin pa pomaga vraščanje in z tem tudi prijemljivost cepiča.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |