|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
omotca Level 1 user

Pridružen/-a: Čet Avg 2009 12:12 Prispevkov: 4
Kraj: Hrušica - Brkini
|
Meni pa že lani, letos pa sploh, dela težave češnja sorte LAPINS. Posadil sem jo jeseni 2004, prvič je obrodila poleti 2007, 2008 je cvetela enako kot 2007, lani je cvetela slabše, letos pa sploh slabo. Preprosto ni "eksplodirala" kot eksplodirajo češnje. Cvetovi so se odpirali posamezno (odpirajo se še zdaj, dobra dva tedna po prvih), pa še tisti, ki so se odprli, opažam, da se niso oplodili, čeprav so se v prejšnjih letih oplodili skoraj vsi. Drugače češnja lepo raste, listi lepo poganjajo, je pa res, da je bilo letos pri meni dolgo časa zelo mraz. Konec marca sem jo pošprical z agriolom, ob začetku cvetenja pa s captanom (merpanom). Edina težava, ki sem jo imel doslej s češnjo, je pegavost in luknjičavost, zaradi česar so češnji odpadli vsi listi še pred septembrom, lani pa celo v začetku avgusta. Je morda to krivo, da češnja ne naredi dovolj cvetnega nastavka za naslednjo sezono? Do letos je tudi nisem zdravil proti pegavosti in luknjičavosti.
Hvala za odgovor
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
List je tovarna hrane in če je ta tovarna iz kakršnega koli razloga poškodovana, se najprej pozna na cvetenju, nato pa tudi na sami rasti.
Posledice bodo tudi zaradi opuščenega varstva, saj kaptan ni sredstvo za preprečevanje cvetne monilije. Proti luknjičavosti in listni pegavosti pa tako zgodaj tudi ne varuje.
Poskrbite da bo po obiranju listje otalo zdravo, če hočete neslednje leto jesti lastne češnje.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |