www.siljo-planet.net www.ArteLin.si

Portal
Domov Forum Button3 Tvoj Profil Button5 Išči Člani Zasebna Sporočila Prijava Registriraj se

Trenutno še niste registrirani uporabnik strani www.slavko-zgonec.net.Kliknite TUKAJ da se registrirate.
Črvljiva redkvica

www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Rastlinski škodljivci
Avtor Sporočilo
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

Starost: 60
Horoskop: Kozorog
Kitajski horoskop: Mačka
Pridružen/-a: Čet Maj 2010 19:48

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2010 8:23 pm    Naslov sporočila: črvljiva redkvica Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Lepe redkvico so mi zrasle v vrtu ampak, izh leta v leto so vse bolj črvljive in ne vam kaj lahko naredim. Dejansko, ni česa ne bi bilo v tem mom vrtu. Vse možne bolezni in škodljivci. Tako je lanjsko leto na tem mestu bila uvelost paradižnika (verjetno sem dodala v tla preveč kalija.) Polžev je ogromno (to leto sem trosila z "konkretnim" stupom"). To leto solata mi plesni in gnije v koreninskom vratu. Te redkvice so pa zasijane med to solato. V zemljo sem že dala Voloton, pa, očitno, ni deloval na to.
Hvala za odgovor

Nazaj na vrh
Oglasi

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2010 8:23 pm    Naslov sporočila: Oglasi

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 07, 2010 8:58 pm    Naslov sporočila: Črviva redkvica Odgovori s citatom

Korenjeva muha lahko napade tudi redkvico. Ker pa ima muha več rodov na leto, jo je nekoliko težje zatreti, če enkrat samkrat tretirate gredico. Pri zatiranju tega škodljivca je zelo pomembno da pravilno kolobarimo. Saj če si prehitro sledijo korenovke in gomoljnice lahko v tleh ostanejo muhe v obliki bube.
Spomladi ko posejemo redkvico ali korenček, obesimo na gredico rumene lepljive plošče. Z njimi sicer ne bomo ujeli prav veliko muh, še manj pa preprečili njihov pojav, vendar bomo ugotovili, kdaj letajo. Nato pa poškropimo kulturo z insekticidom in si zapišemo datum, da lahko vemo za naprej. Škropljenje opravimo 10 dni potem, ko smo opazili ujeto večje število muh na ploščah.
Glede polžev pa je tako, da gredo zelo radi na nekoliko uvele odmrle rastline. Če nekje v kotu vrta naredite kompostni kup, kamor odlagate različne organske odpadke, bo na kupu veliko polžev, ki jih lahko poberete ali zatrete z ustreznim pripravkom.
Solata gnije v glavnem zaradi veliko dežja.
Volaton potrosite v jeseni, konec septembra ali v začetku oktobra, preden gredo škodljivci globje v zemljo. Zadelate ga v zemljo in gredice zalijete. V primeru suhe jeseni redno zemljišče zalivate, sicer volatoin ne deluje.

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 08, 2010 4:14 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Po tem je jasno, od kod polži. Namreč, nekaj let pridno pokrivam vrt z odkosom (iz vrta pokošeno travo). Kaj po tem? Nekako po tem čudno ratuje: delaj to--ker je "naravi prijazno" ampak, posledica teh posegov treja mogoče še hujšo kemijo ali pa ostanem brez pridelka. Že vrsto let ni šanse da bi semena solate posijala v vrt ker tudi če uspe nikniti, v enem dnevu tudi izgine.Sedaj je vprašanje, kaj je, CELOSTNO GLEDANO to pravo in dobro?

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 09, 2010 4:36 pm    Naslov sporočila: Redkvica Odgovori s citatom

Vrtnarjenje ni enostavno, posebno če poslušamo pristaše naravnega vrtnarjenja. Tem je vse jasno!
Najboljše je, da ima človek svoje izkušnje, ker so te najboljše. Ko se določeni škodljivci ali bolezni preveč namnožijo, jih pač zatremo z ustreznim pripravkom. Saj se moramo zavedati, da tudi pljučnice ne zdravimo s čajem temveč ustreznim antibiotikom. Tako pa je pri rastlinskih boleznih in škodljivcih. Če upoštevamo vse varnostne predpise, je tako škropljen pridelek s spoštovano karenco popolnoma varen. Saj se je še pred 20 leti škropilo 2-3 krat pogosteje kot danes in to z bistveno bolj nevarnimi pripravki. Življenska doba pa se kljub temu dviguje in to kljub dejstvu, da imamo okolje bistveno bolj zastrupljeno kot kdaj koli preje. In če bi okoljevarstveniki ločili zrno od plev, bi se kdaj kakšen odpravil v trgovino in pogledal koliko prostora je namenjenega samo pralnim praškom. Ti so okolju zelo nevarni. Da je to res, poglejmo v katerem slovenskem potoku najdemo potočnega raka. Ta je začel izumirati s pojavom pralnih strojev. Da ne omenjam drugih dodatkov hrani, ki so dokazano škodljivi. Razen tega pa nič ne pomaga, če smo v svojem vrtu brez škodljivih dodatkov grdega imena, če pa jih je polna hrana v trgovinah.
Prišel bo čas, ko bodo tudi rastline postale v človeški zavesti tako pomembne, kot so nekoč že bile. Torej enakopravne živalim in človeku. V Južni Ameriki se že poraja novo gibanje, ki bo ustanovilo celo ministrstvo za zemljo in to v Boliviji. Upam da bo vsaj del tega duha pljusknil tudi do nas.

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 09, 2010 7:14 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Strinjam se! Meni je teh 10 let, ko je vrt padel na moja pleča, zelo veliko pomenilo. Kot prva in bazična spoznaja mi je bila, da sem se zavedala, kako se zelo-zelo ne zavedam rastlin in narave na sploh. Z besedam vsi trdimo, pa vse eno to ni to. Že 10 let mi se spušča vse globlje in globlje v zavest pa še vedno mi ni prišlo do dna. In prepričana sem, če mi bo, po tem bojo moje rastline že z tem bolj razščitene kot kadar koli prej. Trdim, čeprav je zelo "futuristično", ko bomo ta živa bitja spravili resnočno v zavest, ne bomo več rabila kemije. Ampak, do takrat,, kot ste rekli, moramo naučiti saj ločiti zrno od plevela, a za to treba neka zdrava kmečka logika da bi saj videli neumnosti v vseh teh raznih "tako pamentih trditvah".

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
   www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Rastlinski škodljivci Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Forum Map
Site Map

933 Attacks blocked

XML Site Map Sitemaps Forum Sitemaps RSS Novice URL List

Glasujte za stran www.slavko-zgonec.net

Izmenjava reklamnih pasic

Website is based on phpBB2 , phpBB SEO , Full Album Pack , IM Portal
Website is Protected by CBACK CrackerTracker and Optimized & Customized By Siljo.
Website is using  MySQL Database with Php & Zend.

Page generation = 1.3245 seconds, mySQL queries = 30, GZIP = on Debug = on,
mySQL version = 5.5.8, php version = 5.3.5, zend version = 2.3.0

Server Load: 18 page(s) served in previous 5 minutes.