|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
barbika Level 3 user

Pridružen/-a: Čet Nov 2008 15:27 Prispevkov: 43
|
Že nekaj le imam probleme z gladijolami. Ko jih spomladi posadim, mi lepo rastejo do nastajanja popkov za cvet. Potem pa ko bi moral se cvet odpirati, pa začnejo ti nastavki propadati - skupaj jih potegne in kot bi se hotelo vse posušiti. Stebla so normalno zelena, popki pa gnili ali tako nekako. Vsako leto nakupim nekaj novih čebulic, ampak vse je spet isto. Pri sosedih so lepe in me zanima kaj je krivo, čeprav jih vsako leto dam na drug konec vrta.
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
Vaše gladijole so napadene od škodljivca, ki mu pravimo gladijolin resokrilec. To so drobni insekti, še manjši od listnih uši, ki sesajo sok iz nežnih cvetnih lističev. Posledice so kot bi cvetove nekdo poškropil z kislino.
Rešitev problema ni v nakupu novih gomoljev. (Gladijopla je gomoljnica, ne čebulnica) Gladijole je potrebno spomladi pred sajenjem namočiti za 1 uro v insekticid Mospilan. Ker je pripravek strupen, morate delati z zaščitnimi rokavicami. Ko pa gladijole odženejo 2o cm visoke liste, jih ponovno poškropimo in še nekajkrat do cvetenja. Zadnjič jih škropimo tik preden se spodnji cvetovi prično odpirati. Tako popolnoma preprečite pojav tega nevarnega škodljivca gladijol.
Gladijolinega resokrilca čez dan težko odkrijemo, ker je skrit med listi in cvetnimi lističi. Vidimo pa jih zgodaj zjutraj, ko so od nočnega hladu še otrpli.
|
|
|
|
|
 |
barbika Level 3 user

Pridružen/-a: Čet Nov 2008 15:27 Prispevkov: 43
|
Ali je to škropivo v prosti prodaji ali moram imeti tečaj FFS?
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Za nakup Mospilana ali katerega koli drugega učinkovitega pripravka proti gladijolinemu resokrilcu je potrebno imeti izpit iz varstva rastlin. Ostali pripravki, ki so v prosti prodaji so zelo slabo učinkoviti, da ne rečem da so neučinkoviti. Žalostno pa je, da so takšni predpisi samo pri nas, drugje po Evropi se prodaja brez izpitov. Očitno so pri nas politiki, ki o tem odločajo le ljubitelji samega sebe, naravo, posebej rastline pa sovražijo.
|
|
|
|
|
 |
Karmen Level 1 user

Pridružen/-a: Sob Jan 2009 20:20 Prispevkov: 2
|
Tudi jaz sem lani dobila takšno nadlogo, ampak res nič ne dobiš brez tečaja. Tako bom našla termin in šla na ta tečaj. Saj žalostno je to, da včasih več vemo o čem kot prodajalec, pa nič ne pomaga.
Ampak neumno je, da bi moral imeti tak tečaj čisto vsak, ki ima nekaj vrta.
Brez teh sredstev lahko vložiš še in še enega truda v vrt, rezultati so pa tako tako. Seveda potem je pa vsak , ki ima krpo trave pred vrati bolj pameten od tebe in - saj ni da bi govoril!
Meni se je najbolj za malo zdelo to, da nisem dobila nič, kar bi rabila za varstvo rastlin, medtem, ko sem prodajalki razložila, da Kordes ni Anglež, ampak so angleške vrtnice Austinove...Prišla sem namreč po par reči in seveda nič dobila brez tečaja. A ni to neumno? :(
Poleg tega predlani in leto pred tem teh težav pri gladiolah nisem imela. Sem že mislila, da sem letos kupila zanič gomolje. Bila sem res jezna, še ognjič ni hotel delati. Vse poletje je bil velik celih 5 cm. Človek bi se razjokal. Radič je dobil plesnivost, pa tako naprej...Potem naj pa človek naravno vrtnari, če more! :roll:
Zdaj vsaj vem, kaj je narobe z gladiolami (pa še s čim).
Hvala za vse koristne informacije!
Glede na prebrano na forumu sem ugotovila, da ne gre drugače kot da se spravim že enkrat na ta tečaj.
Narava se spreminja, ni kaj.
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Ko se prične politika utikati v stroko so vedno težave. Naši vrli pogajalci, so se po uspešnem vstopu v EU na ves glas hvalili kako so se dobro izpogajali. Mi navadni državljani pa se vse bolj sprašujemo v katero Evropo so nas pripeljali. Saj imamo pri nas najbolj neumne zakone, ki se jih držimo kot pijanec plota.
Zakon o varstvu rastlin smo sprejeli dve leti pred ostalo Evropo. V Italiji, Avstriji, Holandiji, menda tudi na Madžarskem se dobi vse. V Holandiji le na račun napišejo tvoij naslov.
To da je tečaj zelo drag, saj je več kot očitno da država z njim krasno služi, pa je že drugo dejstvo. Tudi to bi še nekako šlo, če bi bil tečaj prilagojen potrebam vrtičkarjev. Tu pa se na žalost dogaja, da je tečaj isti za kmetijskega pridelovalca in ljubitelja, ki ima na oknu in balkonu nekaj rožic. In namesto da bi ga naučili ločiti bolezni od škodljivcev, ga sprašujejo s kakšno hitrostjo mora oziroma sme voziti traktor ko škropi. To je samo ena od več kot očitnih neumnosti.
Da mnogi prodajalci nimajo prav veliko pojma pa je razumljivo. Saj se nimajo kje naučiti. Delodajalec od njega zahteva da dela za najmanjšo možno plačo. Izobraževanja, kakršna so bila včasih pa si lahko samo zamislijo.
Izbor rastlin ki se danes vzgajajo v okrasne namene je izjemno velik. Leta 1920 je Ciril Jeglič, kasnejši univerzitetni profesor napisal knjigo Moje vrtne prijateljice in v njej opisal tudi 24 najpogostejših sobnih rastlin. Danes se jih v ta namen vzgaja več kot 500. Torej mnogi prodajalci ne vedo niti tega, kaj sploh prodajajo. Na trg pa prihajajo vedno nove in nove rastline, z njimi pa tudi vedno nove in nove bolezni in škodljivci. Podobno pa je tudi s škodljivci, ki se vedno bolj širijo. V dobro bit narave, bi morali poskrbeti za zdravje rastlin, saj nas samo rastline rešijo pred toplogrednimi uplivi. Takoj bi morali prenehati izsekavati tropske gozdove in stanje bi se hitro izboljšalo. Tako pa pri nas ne moremo varovati svojih rastlin. Drugod po svetu pa uporabljajo pripravke, ki smo jih pri nas prepovedali že pred 30 leti. Z njimi pa veselo škropijo tako tropsko sadje, kot tudi čajevce in še marsi kaj. Pri nas pa se kontrolira in sankcionira domačega sadjarja, tujemu pa se gleda skozi prste.
|
|
|
|
|
 |
Rak Level 1 user

Pridružen/-a: Ned Nov 2008 16:07 Prispevkov: 6
|
Kako res, kar si napisal. Sem toliko izobražen in razgledan, da mi ob predpisanih postopkih glede nabave škropiv za potrebe vrtičkanja gre na bruhanje. Sosed kmet škropi trto na palec, važne so "merce", ne promili, miligrami, odstotki. jaz gledam nivo pod povečevalno lupo. Včasih, ko z neprimerno hitrostjo, močjo in vrsto škropiva v premočnem vetru škropi svoje površine, dobijo obilico škropiva tudi moja sadna drevesa. Včasih ne vem, ali naj po njegovem škropljenju sploh škropim svoje. To, da lahko po "ovinkih" prideš do potrebnih škropiv, pa itak ni problem. Pa mimogrede, v vseh desetih letih še nisem doživel nobenega obiska inšpektorjev na vinogradniških površinah okoli mene. Pa tudi lastniki se ne spomnijo. Gre samo za zaslužek svetovalcev in države, ne za varstvo narave in ljudi. :(
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Več kot očitno je, kar smo spoznali že pred časom, da nas je naša vrla oblast pripeljala v Evropo št. ne vem koliko? Evropskih unij je namreč več, saj bi sicer morali veljati zakoni za vse, ne pa samo za nas. V času Jugoslavije smo imeli v vseh republikah kolikor toliko enake zakone. Prodaja sredstev za varstvo rastlin pa je bila urejena na način, ki bi si ga lahko Evropa vzela za vzgled. Vsaka trgovina je imela svetovalca - agronoma.
V ostalih državah EU kjer bi prav tako morali kupci delati izpite, te v trgovini povprašajo po tvojem naslovu, če kaj kupiš (Nizozemska). Nujno potrebna sredstva za varstvo rastlin se danes švercajo, tako kot so se pred 20 leti iz Slovenije v Bosno, danes se iz Hrvaške, Madžarske, Italije in Avstrijev Slovenijo.
Ker je v Sloveniji veliko ljubiteljev rastlin, bo tudi denarja od izpitov prišlo v državno blagajno zelo veliko. Pa vse to bi še človek oprostil, če se politiki ne bi hvalili, kako fino so se izpogajali. Pa so se res! Kar koli Evropa predlaga, naši zgrabijo in bo kar bo.
Sam se strinjam, da je znanje pot do uspeha, pa tudi do varovanja okolja. Saj bi bil že čas, da se malo prevetri politiko, in da se zeleni ozrejo naokoli, če se vtaknejo že v vsako stvar. Najprej pa je potrebno narediti red v medijih. Ti so v veliki meri krivi za sranje, kakršno imamo sedaj. Saj so delali intervjuje z ljudmi, ki nimajo pojma. Z tem so ustvarili takšno psihozo med neukimi ljudmi, da so ti malo dane klicali policijo, če je nekdo hotel poškropiti svoje vrtnice na vrtu.
Nihče se ne vtakne v strupena zdravila, veterinarske proizvode, kozmetiko, pralne praške, barve in še bi lahko našteval. Ne nazadnje v tone in tone soli, ki je bila ta teden posuta po Slovenskih cestah.
Mediji naj začnejo tekmovati med seboj v tem, kdo bo več naučil svoje bralce in gledalce in ne v iskanju senzacij. Če bi se držali tega pravila, ne bi pred leti, ko je izbruhnil hrušev ožig, morali nasilno uničiti več kot 100 000 dreves.
Tečaji, ki jih je potrebno drago plačati, pa ljudi ne naučijo ničesar uporabnega. Na enem od tečajev, je bilo 120 udeležencev, od katerih sta bila dva tržna proizvajalca, ostalo pa ljubitelji okrasnih rastlin. Tečaj pa je bil namenjen kmetijskim proizvajalcem, ker je tako en sam tečaj za vse. Zato ni čudno, da je eno od uprašanj namenjeno hitrosti traktorja v času škropljenja.
Verjetno bo kmalu prišel čas, ko bomo prisiljeni ustanoviti DRUŠTVO PRIJATELJEV RASTLIN in nastopiti proti vsem, ki sovražijo rastline in ljubitelje rastlin.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |