|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
Glicinijo obrežemo običajno spomladi, seveda če ločimo cvetne popke od listnih. V kolikor pa tega ne ločimo, jo obrežemo potem, ko so že vidni cvetni nastavki. Ker pa po končanem cvetenju bujno požene, jo je treba še poleti malo prikrajšati in odstraniti, kar je preveč.
V juliju mesecu se jo nekajkrat zalije z gnojilom Kristalin cvet, da bo imela dovolj fosforja za tvorbo novega cvetnega nastavka.
|
|
|
|
|
 |
Kornelija Level 4 user

Starost: 60 Horoskop:  Kitajski horoskop:  Pridružen/-a: Čet Maj 2010 19:48 Prispevkov: 63
|
Imam že saj 20 let posajeno glicinijo, katera je prvih 10 let hirala, po tem pa smo naredili ogrodje in žic, ki so lepezasto razpeljane od pritličja do balkona na nadstropju. Problem je postalo, ker mi je z korenino raznesla stopnišče v klet. Po tem, kaj sem dojela iz obrezovanj drugih zadev (sadnega drejva) sem posumila, da je mogoče do ekstremne rasti pripeljalo moje nepravilno obrezovanje, saj, nasploh zgoraj sem mogla kar naprej rezati poganjke da mi ne preraste zgornjo terapo ali raznese streho, ampak, mogoče je ravno to potaknilo še močnejšo rast.
Po tem sem naredila napake pri razpeljevanju debelih vej, spet zaradi obrezovanja. To leto, na podlagi novih napotkov, sem poskušala obrezati, pa spet. očitno ni bilo dobro, ker je to leto bilo precej malo cvetov. Sedaj pa sem ugotavljala, da ona očesa od ocvalih cvetov poganjajo samo veje. Nisem pa se upala odrezati vse listne nastavke ko so že poganjali, ker sem se bala, da bom škodo naredila. Torej, zmešnjava na celi črti.
Obrezovala sem konec februarja, kot je v napotkih bilo. In sedaj, za razliko od prejšnjih let, sem zgornje poganjke začela trgati tam kjer izrastajo in ne rezati. Seveda, problem mi je kako oblikovati vejevje, da bo cela površina lepo pokrita in v "enem sloju".
Prosila bi, za kakšna bolj podrobna navodila o obrezovanju, ter kaj z debelim vejam, ki mi služijo kot ogrodje lepeze ampak so sedaj ogolela (brez pramiernih in lepo razporejenih stranskih poganjkov.
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Glicinija ima tako kot druge rastline dve vegetacijski dobi. Spomladi najprej zacveti, nato pa bujno odžene dolge poganjke. V juliju mesecu se za nekaj časa malo umiri, nato še enkrat požene. Če jo pustimo brez rezi, lahko zraste po 10 in več metrov visoko. Da jo nekoliko umirimo v rasti, jo obrežemo po prvi vegetaciji. Poganjke ki so slabotni in odveč lahko odstranimo, da se bodo drugi ojačali. Če je neka veja gola, če jo prikrajšamo, običajno požene iz spečih očes. Dalj časa ko je bila gola, manj so razvita očesa, zato traja dalj časa da požene.
Kot ste ugotovili je to močna rastlina, ki zahteva močno ogrodje, sicer ga lahko z leti polomi.
Sicer pa velja pravilo, da bolj ko rastline režemo, bolj bujno bodo rastle.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Ko obrezujemo glicinijo, ne vidimo razlike med brsti, ker takrat cvetnih brstov ni.
Zgodaj spomladi pa jih ločimo po obliki. Cvetni brsti so bolj okrogli, listni pa so bolj ozki.
Če pusimo veliko slabotnih poganjkov, bo bujno pognala, vendar bo manj cvetela. Zato tanke in goste poganjke odstranimo. Rastlino pa po možnosti konec junija in julija nekajkrat zalijemo s kristaličnim gnojilom Kristalin cvet, da ima na voljo dovolj fosforja, ki je nujno potreben za cvetenje.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |