|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
erbi Level 1 user

Pridružen/-a: Tor Okt 2009 15:40 Prispevkov: 2
Kraj: Celje
|
Imam ananas, star leto in pol, kateri je bil vzgojen iz rože ananasa, ki sem ga kupila v trgovini. Prejšnjo zimo je bil v dnevni sobi, v drugi polovici pomladi pa sem ga prestavila na balkon kjer je zelo lepo zrasel. Sedaj sem počakala, da je bila jutranja temperatura cca. 8 stopinj in ga potem prestavila nazaj v dnevno sobo. Zunaj ni kazal nobenih znakov bolezni, sedaj pa ima kar nekaj listov poškodovanih. Listi so poškodovani tako, da je njihova debelina zmanjšana približno na polovico, poškodbe, ki so na spodnji strani listov pa so podobne lubadarjevim, na zgornji strani pa na teh mestih nastajajo rjave pege.
Kaj naj bi to bilo in kako naj to preprečim?
Za vsak nasvet že vnaprej najlepša hvala.
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Ananas je doma v Braziliji, kjer je navajen na zelo visoke temperature. 8 stopinj C. je mnogo prenizka temperatura. Ananasovke ne smejo imeti nižje temperature od 15 stopinj. Rjavenje listov je posledica močnega prehlada.
|
|
|
|
|
 |
erbi Level 1 user

Pridružen/-a: Tor Okt 2009 15:40 Prispevkov: 2
Kraj: Celje
|
Hvala za odgovor.
Kako, oziroma s čim pa lahko ta prehlad sedaj pozdravim?
Imam tudi skike te bolezni, pa jih ne znam pripeti
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Zdravljenje praktično ni mogoče. Potrebno je počakati, da bo rastlina pognala nove liste, stari pa bodo sčasoma porumeneli in odpadli. Ker pa je sedaj rastlina prizadeta, jo je potrebno pazljiveje zalivati, saj trenutno potrebuje manj vode, ker je manjše izhlapevanje.
Glede pripenjanja slik je ves postopek naveden v POMOČ UPORABNIKOM.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |