www.siljo-planet.net www.ArteLin.si

Portal
Domov Forum Button3 Tvoj Profil Button5 Išči Člani Zasebna Sporočila Prijava Registriraj se

Trenutno še niste registrirani uporabnik strani www.slavko-zgonec.net.Kliknite TUKAJ da se registrirate.
Kako ozdraviti vrt?

www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Varstvo rastlin
Avtor Sporočilo
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

Starost: 60
Horoskop: Kozorog
Kitajski horoskop: Mačka
Pridružen/-a: Čet Maj 2010 19:48

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 8:00 pm    Naslov sporočila: Kako ozdraviti vrt? Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Moj zelenjavni vrt je velik samo okoli 2x 15 m2. Nekaj pa je močno narobe z njim. Nič več ne raste, kot bi bilo potrebno. Kakšnih 10 let skrbim za ta vrt. Sem se trudila, gnojila,, delala in dodajala kompost, kapljično zalivala rastline, pokrivala z pokošeno travo, škropila izdelke in, v vsakem primeru PREVEČ NAGNETLA NOT VSEGA IN VSA.
Že nekaj let v vrtu ne morem vzgojiti nobeno sadiko solate. Saj četudi požene, v nekaj dneh tudi izgine. Borila sem se proti polžem, pa žuželkam v zemlji ampak nič ni spremenilo situacijo. Po tem sem sadike vzgojila v cvetličnih korith. Ampak, sedaj mi npr zimska solata in matovilec sploh ne dozorijo. Mislila sem,da sem jih prepozno sijala ampak lani sem zelo poskrbela, da bi bila bolj zgodna. A matovilec sem uspela nabrati 2x za majhno skledico, glavnati radič še sploh ni začel obračati liste v glavo, rumena endivija je komaj pognala nekaj listov.. Okra mi je zgnila, paradižnik tudi (čeprav sem vse škropila). Blitva mi tudi komaj kaj raste. Torej, zelo počasi raste in dozoreva, hitro propade in nič ni kako treba.
Jeseni se nisem spomnila dati zemljo na analizo. Mislila sem to leto praktično nič saditi. Ostajo mi šparglji, mislila sem posaditi samo grah, za njem pa okro in 3-4 rastline paradižnika.
Moje vprašanje je, kaj bi bilo najbolj primerno ukrepati z tem mojim vrtom. Zamljo na analizo ampak, kdaj je primerno to narediti. PO tem kaj bi drugo bilo potrebno še narediti razen pustiti da počiva? Oziroma, kaj posijati, da bi koristilo zemlji in da ne stoji neobdelana? Ali je lahko kakšna povrtnina za to primerna ali samo "zeleno gnojenje" ali kaj drugega?
Hvala za odgovor

Nazaj na vrh
Oglasi

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 8:00 pm    Naslov sporočila: Oglasi

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 02, 2011 6:31 pm    Naslov sporočila: Zdravljenje vrta Odgovori s citatom

Vaš vrt najprej potrebuje počitek. Najbolje bi bilo, da ga spomladi zasejete z rastlino ki se imenuje tagetes. Ta s svojim vonjem preganja nekatere talne škodljivce. Nato pa ga v jeseni podkopljete, da opravite še tako imenovano zeleno gnojenje.
V bodoče pa skrbno kolobarite. To delate tako, da je 1/4 vrta vedno v fazi počitka.
1. polje pognojite z organskimi gnojili in posejete ali posadite solatnice, kapusnice in krompir.
2. polje naj bo namenjeno ostalim gomoljnicam, čebulnicam in korenovkam. Pognojite ga z mineralnim gnojilom.
3. polje je namen jeno dišavnicam in 4 polje počitku. Tega zopet lahko zasejete s tagetesom ali deteljo.

Sama analiza tal pa da odgovor le na vprašanje ali je potrebno opraviti gnojenje ali ne in z kakšnim gnojilom.

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 02, 2011 7:57 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

hvala za odgovor

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 08, 2011 6:39 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Poštovani gospod Zgonec!
Zadnjič sem Vas pozabila vprašati: Ker je kompost tudi organski, ali to po tem pomeni, da na prostor, katerega naslednje leto namenjam drugi poljini, to jesen ne dam niti kompost?
Hvala za odgovor
Kornelija

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 08, 2011 9:03 pm    Naslov sporočila: kompost Odgovori s citatom

S kompostom lahko gnojimo tako rekoč vse kulture. Saj se od hlevskega gnoja razlikuje, da so tekom kompostiranja koristne drobnoživke velik del organske snovi že predelale v mineralno obliko. Problem je le v tem, da tako dobrega hlevskega gnoja, ki bi bil bogat z hranili in reven z pleveli ni na voljo, podobno pa je tudi z kompostom. Mnogi še vedno raje drago plačujejo odvoz smeti, kamor mečejo vse rastlinske odpadke, namesto da bi jih kom postirali.

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 09, 2011 3:45 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Hvala za oba odgovora.
Kornelija

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 30, 2011 6:59 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Tagete niso ravno bila najboljša rešitev!!! Saj, ko sem se "zbudila", imam že ves vrt zasijan z tagetam, katere nadaljnjih sto let ne bom izkoreninila. In, če hočem preprečiti izrivanje koristnih rastlin, sem sedaj počupa vse in zmetala na prikolico in bom mogla odpeljati---v DINOS namesto na kompost. Če bi to zakopala v vrt, z ozirom da so korenine in stebla zelo močna, ne bo strohnelo do spomladi. Razen tega krasno bom zakopala tistih mičijarde semen, kaj je še ostalo na rastlinah. Že sedaj mi pogaanja na stotine rastlinic. To bo zagotovo zmrznilo prek zime, če pa bi bilo zakopamo, bi pa idealno skalilo spomladi. Tudi tako bo skalilo ogromno, ampak če bom pridno okopavala, mi bojo lahko spomladi poslužili za "zeleno glnojenje" nekaj pa lahko pustim da bom imela pisan in z rožicam posejan vrt-- in tako do konca mojih dni---saj drugo mi ne preostaje. :D !!!
Mogoče bi jih mogla zakopati še ko so bile v polnem cvetu? Takrat so mi bile lepe in skoda mi jih je bilo pa še na posledice nisem pomislila

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 31, 2011 4:47 pm    Naslov sporočila: Tagetes Odgovori s citatom

Tagetes je ena redkih rastlin, ki odpravlja tako imenovano utrujenost tal. Saj s svojim vonjem preganja nematode. Te pa so, v primerih ko več let vzgajamo rastline sigurno prisotne. Tudi če bo spomladi nekaj semen vzniklo ni to nobena katastrofa, ker bo tako zemlja pokrita in ne bodo kalili drugi pleveli.
Če hočete da bo tagetes čez zimo minil, potrosite po gredi gnojilo Biopost in ga skupaj s tagetesom zakopljete v zemljo. Drobnoživke bodo do spomladi predelale vse.

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 6:03 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

In ponovno hvala! Rada imam, da razumem zadeve in da razčistim, če mi ni jasno. Sprašujem VAS, ker vam verjamem in upam, da mi ne zamerite, ko se občasno tudi uprem--ker mi ni bilo jasno.

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 7:19 pm    Naslov sporočila: Vrt Odgovori s citatom

Nič ne zamerim. Bolje je 100 krat vprašati, kot enkrat narediti kapitalno neumnost.

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 10, 2012 5:19 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Začela sem razmišljaati kako naj zasadim svoj (stari) vrt, pa sem šla brskati po napotkih in ugotovim, da nikjer ni plodovk! Kam naj dam svoj tako omiljeni paradižnik? Kako naj kolobarim? Z vrta potrebujem grah, solato, redkvice in paradižnik. Stročji fižol če enkrat zasadim nekaj grmičkov imam ga za "sto let". Podobno je z brstičnim ohrovtom, blitvo. Čebule ne uporabljam v kuhi, z krompirjem pa mi se ne izplača zasedati ta majhen prostoj. To kaj bi me še zanimalo je bamija. Eno leto sem jo posadila samo nisem bila pozorna da je šlo verjetno za monilijo, saj so zgnili cvetovi in sveži plodiči. Všeč pa mi je bila. Je "hibiskus" ampak kako z njo z kolobarjenjem in kako z zaščito od te gnilobe? V vrtu imam še 3 "gnezdecev" špargelj.
Hvala

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 14, 2012 1:08 pm    Naslov sporočila: Kolobar Odgovori s citatom

Plodovke, kot so paradižnik, paprika, jajčevci, potrebujejo kar veliko hranilnih snovi. Zato jih posadimo na gredo, ki smo jo prejšnje leto dobro pognojili s hlevskim gnojem ali katerim od tovarniško pripravljenih organskih gnojil. Takšna lega, ki naj bo čimbolj sončna pa bo odgovarjala tudi bamiji. Saj ta potrebuje zelo veliko toplote.
Kdor pa ima majhno površino ne more izvajati pravega kolobarja pa tudi dobrega hlevskega gnoje na more dobiti, naj naredi takole. V jeseni vrtiček pognojimo z polovično količino Bioposta. Na 100 kvadtratnih metrov ga potrosimno 10 kg in plitvo vkopljemo v zemljo. Spomladi pa pognojimo še z 10 kg Agrosola, ki ga prav tako vkopljemo v zemljo. Nato pa lahko sadimo vse kar imamo za posaditi. Za zelišča in dišavnice pa pustimo en del nepognojen, saj bodo v tem primeru sicer rasle bolj počasi, zato pa bodo bolj aromatične.
Rastline, ki zahtevajo več hranil pa dognojujemo z mineralnimi gnojnili. Če potrosimo trda ggnojilka, storimo to meseca marca. Če pa uporabljamo tekoča, jih zalivamo sproti po potrebi.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
   www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Varstvo rastlin Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Forum Map
Site Map

990 Attacks blocked

XML Site Map Sitemaps Forum Sitemaps RSS Novice URL List

Glasujte za stran www.slavko-zgonec.net

Izmenjava reklamnih pasic

Website is based on phpBB2 , phpBB SEO , Full Album Pack , IM Portal
Website is Protected by CBACK CrackerTracker and Optimized & Customized By Siljo.
Website is using  MySQL Database with Php & Zend.

Page generation = 1.6740 seconds, mySQL queries = 37, GZIP = on Debug = on,
mySQL version = 5.5.8, php version = 5.3.5, zend version = 2.3.0

Server Load: 13 page(s) served in previous 5 minutes.