|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
barbika Level 3 user

Pridružen/-a: Čet Nov 2008 15:27 Prispevkov: 43
|
Brstični ohrovt so napadle male ličinke, ki so mi oglodale kar nekaj listov.
Kako jih naj čimprej uničim, probala sem jih mehansko, ampak se kar nove pojavljajo. Včasih je bil uspešen pantakan, ampak sedaj ga ne zasledim več v kmetijskih trgovinah. S čim jih naj odstranim, da mi ne bodo požrle ves pridelek?
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
Na listih ohrovta lahko povzročajo škodo ličinke kapusovega belina, sovke ali stenice. Če pošljete fotografijo, bi se dalo natančno ugotoviti, kdo dela škodo. Po tem je tudi lažje svetovati, kaj je potrebno narediti. Saj od kar smo v Evropski uniji, smemo upoorabljati zgolj tiste pripravke, ki so registrirani za določenega škodljivca in ne več kateri koli insekticid, kot smo to delali včasih.
|
|
|
|
|
 |
barbika Level 3 user

Pridružen/-a: Čet Nov 2008 15:27 Prispevkov: 43
|
To sta sliki škodljivca, ki mi je že oglodal liste brst. ohrovta:
Linke in povezave lahko vidijo samo registrirani in prijavljeni uporabniki!
|
Linke in povezave lahko vidijo samo registrirani in prijavljeni uporabniki!
|
Hvala za odgovor! B.
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
To so ličinke kapusovega belina. Bel metulj pogosto obletava kapusnice, rezultat tega pa so ličinke, ki so zelo požrešne.
Tega škodljivca se lahko ubranimo z mešnimi zasaditvami. To pomeni, da je vrsta kapusnice in vrsta neke druge rastline. Metulji slabo vidijo in če ni njiva ali greda polna kapusnic, jo običajno zgrešijo. Še boljša metoda pa je, da gredo s kapusnivami prekrijete z mrežo proti toči. Metulji ne morejo do kapusnic in te ostanejo nepoškodovane.
Ko pa pride do pojava moramo ukrepati.
Ker je pri nas registriranih kart nekaj pripravkov, je najbolje, da poveste v trgovini, da potrebujete insekticid, ki je registriran za zatiranje kapusovega belina.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |