|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
Kengurujske tace (Anigozanthos) so že dolgo znana rastlina iz vzhodne Avstralije. Odkril jo je francoski botanik Jacques de la Billardier. Rastlina pa kljub svoji nenavadnosti ni prodrla dalj kot do botaničnih vrtov. Potem pa so jo pred leti odkrili kot zanimivo rastlino za rezanje. Danes pa je postala priljubljena sobna rastlina.
V naravi je znanih več vrst, ki so hitro navdušile žlahnitelje, ki so vzgojili več sort. Te se od samoniklih vrst razlikujejo po nekoliko nižji rasti, ki je sedaj primerna tudi za vzgojo v sobi ali na balkonu. Poleti imamo rastline lahko zunaj na prostem.
Njihovi listi so ozki in dolgi in niso prav zaprav nič posebnega. Tega pa ne moremo trditi za njihovo nenavadno oblikovano cvetje, ki ni podobno nobeni drugi rastlini. Cvetovi so dvignjeni visoko nad listi. Ob pravilni oskrbi in predvsem dobro osvetlitvi so cvetovi, kot tudi cvetna stebla zelo številna. Skratka rastlina izjemno bogato cveti.
Rekli smo že, da imamo kengurujske tace lahko poleti zunaj. Potrebujejo pa veliko vode in veliko hranilnih snovi. Zato jih moramo redno zalivati in redno dognojevati.
Prezimimo jih na svetlem in sorazmerno hladnem mestu, pri temperaturi okrog 10 do 12 stopinj C. V času prezimovanja jih zalivamo poredkoma, medtem ko gnojenje ni potrebno.
Spomladi jih presadimo, v nekoliko težjo prst z dodatkom ilovke. Močno razrasle primerke lahko ob priliki ko jih presajamo tudi razdelimo. Sicer pa se razen z delitvijo lahko razmnožujejo tudi s semenom.
Ta rastlina ; ki so jo botaniki uvrstili v družino hemodorovk, je v svoji domovini, to je v Avstralijie nekaj časa zaščitena.
Fotografije prikazujejo nekaj sort kengurujskih tac.

|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
quo_vadis Level 1 user

Pridružen/-a: Sob Dec 2008 23:54 Prispevkov: 4
Kraj: Maribor
|
Iz semena (setev letos spomladi) sem vzgojila Anigozanthos manglesii. Čez leto mi je zrasel do cca 10 cm, vendar še ni cvetel in se po mojih pričakovanjih tudi ni dovolj razrasel.
Prezimujem ga v kleti in skoraj nič ne zalivam.
Listi so se skoraj vsi napol posušili. Ali je to normalno za zimski počitek in mi bo rastlina preživela? Ali moram nujno kako ukrepati, da jo rešim?
Če najdete kakšen odgovor, vam bom hvaležna.
Lep pozdrav!
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
Če so bile mlade rastlinice visoke okrog 10 cm, so bile seveda mnogo premajhne in premlade, da bi že zacvetele. Razen tega letošnje poletje niti slučajno ni bilo podobno podnebju, kakršnega so rastline deležne v svoji domovini, to je v Avstraliji.
Upam, da imajo v kleti dovolj svetlobe, saj je ta osnova za preživetje katere koli rastline. Glede na to, da so se listi pričeli sušiti, oziroma se jih je veliko posušilo, bi bilo priporočljivo zaliti proti koreninski gnilobi z pripravkoma Previcur in Octave. Sicer pa je vzrok za sušenje lahko tudi v preveč suhem zraku. Če je prostor, kjer jih prezimujete zelo suh, bi bilo priporočljivo v bližino postaviti posodo z vodo, da z izhlapevanjem nekoliko vlaži okolico.
|
|
|
|
|
 |
quo_vadis Level 1 user

Pridružen/-a: Sob Dec 2008 23:54 Prispevkov: 4
Kraj: Maribor
|
Najlepša hvala za hiter in konkreten odgovor. Rastlino sem takoj prestavila na svetlejše mesto, škropivo zoper koreninsko gnilobo pa moram čimprej nabaviti, saj ga bom potrebovala še za druge rastline. Zlasti na pomlad, ko bo precej presajanja.
Lep pozdrav!
Zdenka
|
|
|
|
|
 |
|
|  |