|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
baška Level 1 user

Pridružen/-a: Čet Sep 2009 7:18 Prispevkov: 3
|
V začetku maja, ko je bil dan za plod - po koledarju M.Thurn, sem sejala kumarice in sicer za vlaganje in solatne. Do sedaj sta zrastla komaj dva majhna listka na vsaki bilki, ki sta posuta z rjavimi pikicami, pa tudi zelo na redko so se vzklile. Opazila sem tudi, da se je rast ustavila. Kaj naj storim?
Prav tako sem opazila, da se na oleandru sušijo listi, ki kasneje odpadejo.
Prosim za nasvet!
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
Predlagam, da v bodoče namesto setvenega koledarja od gospe Thunove raje vzamete v roko dobro vrtnarsko knjigo. Slovenski kmetje vsaj 100 let vedo, da se kumare seje šele, ko mine nevarnost mraza. Gledanje na koledar pa je v 3 tisočletju pravzaprav neumnost prez primere. O tem so se mnogi že prepričali in ugotovili, da ne more nekdo svetovati iz razdalje 1000 in več kilometrov. Prevajalci pa so dokazali, da so izvrstni ekonomisti in slabi vrtnarji. In dokler bo v Sloveniji toliko naivnežev, ki jih nategne vsak ki ima pet minut časa, toliko časa bo slovensko vrtnarjenje in sploh kmetijstvo drselo nezadržno v propad. Toda oddaljila sva se od vašega vprašanja.
Za vaše kumarice sta sedaj samo dve možnosti in sicer:
1.) da bodo zaradi nizkih temperatur, kakršne so vladale v začetku tega meseca propadle.
2.) da se bodo počasi začele obraščati. Pri tem jim lahko malo pomagate na ta način, da jih 3 krat poškropite v tedenskih presledkih s pripravkom Agrostemin in tekočim listnim gnojilom Foliar.
V bodoče kumarice posejte na prosto šele po 15 maju. Seme predhodno za kakšno uro namočite v Agrostemin. Lahko pa jih posejete tudi v lončke, konec meseca aprila in jih vzgojite na okenski polici. Na prosto pa jih posadite ko mine nevarnost pozebe, to je običajno okrog 20 maja, po ledenih možeh. Pa še takrat je priporočljivo malo pogledati vremensko napoved. Lahko pa jih tudi kupite, kjer v zadnjem času ponujajo cepljene kumarice, ki še bolje obrodijo, od sejanih.
Sušenje listov na oleandru je povezano z neustreznim prezimovališčem. Verjetno je bil prostor preveč suh. Rešitev je, da ga naslednjo zimo večkrat orosite po listih. Ali pa v njegovo bližino postavite posodo z vodo, ki bo vlažila zrak v prostoru.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |