www.siljo-planet.net www.ArteLin.si

Portal
Domov Forum Button3 Tvoj Profil Button5 Išči Člani Zasebna Sporočila Prijava Registriraj se

Trenutno še niste registrirani uporabnik strani www.slavko-zgonec.net.Kliknite TUKAJ da se registrirate.
Ličinke na Jablani

www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Rastlinski škodljivci
Avtor Sporočilo
Kolbl
Level 1 user
Level 1 user

Starost: 20
Horoskop: Dvojčka
Kitajski horoskop: Koza
Pridružen/-a: Pon Jun 2011 17:21

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 06, 2011 5:32 pm    Naslov sporočila: Ličinke na Jablani Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Na jablani so se mi pojavile ličinke ki jih prej še nikoli nisem videl. Ker se s sadjarstvom ukvarjam šele eno leto imam težave z zatiranjem le teh.
Pojavljajo se na listih, ena vrsta teh je črna, na sredini trupa ima 2 oranžni lisi in je malce kosmata, druga vrsta pa je popolnoma umazano oranžna z majhnimi črnimi pikami ki pa ni kosmata. Poizkusil sem zatirati z raznimi naravnimi škropili vendar ne pomaga.

Na splošno je slabo leto za to jablano saj sem imel bolj malo časa skrbeti zanjo. Že lani se je pojavljal voluhar ki sem ga iztrebil...letos pa se je pojavil nov, napadle so jo uši in zdaj še ličinke. Res jo je škoda saj je ena boljših sort, napadejo pa vedno le njo, zato vas prosim za pomoč. =/

Hvala,

Urban

Nazaj na vrh
Oglasi

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 06, 2011 5:32 pm    Naslov sporočila: Oglasi

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2011 5:49 pm    Naslov sporočila: Ličinke Odgovori s citatom

Na jablani ni nobenih takšpnih škodljivcev, kot jih opisuješ. verjetno gre za ličinke pikapolonic, ki pa so koristne, zato jih ne zatiramo. Če je bila jablana napadena od listnih uši, so se pojavile pikapolonice. Ena sama takšna ličinka lahko poje v svojem kratkem življenju tudi do 500 listnih uši.
Ker pa se škodljivcev ne določa o laičnem opisu je najboljše, če takšno ličinko fotografiraš in pošlješ sliko, da ugotovim za kaj pravzaprav gre.

Nazaj na vrh
Kolbl
Level 1 user
Level 1 user

Starost: 20
Horoskop: Dvojčka
Kitajski horoskop: Koza
Pridružen/-a: Pon Jun 2011 17:21

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 14, 2011 12:20 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor!

Opazoval sem sam razvoj teh ličink preden sem se česarkoli lotil in ugotovil da gre res za vrsto pikapolonic ki so bile v različnem razvojnem obdobju. Zdaj so nekatere odrasle in so rumene barve. Zdaj me samo še zanima če so vse vrste pikapolonic koristne.

hvala,

Urban

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 14, 2011 7:29 pm    Naslov sporočila: Pikapolonice Odgovori s citatom

Večina pikapolonic je koristnih. Le 24 pikčasta polonica ki je razširjena na Primorskem je škodljiva, ker objeda liste različnih rastlin. Vse ostale pa so zelo koristne.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
   www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Rastlinski škodljivci Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Forum Map
Site Map

990 Attacks blocked

XML Site Map Sitemaps Forum Sitemaps RSS Novice URL List

Glasujte za stran www.slavko-zgonec.net

Izmenjava reklamnih pasic

Website is based on phpBB2 , phpBB SEO , Full Album Pack , IM Portal
Website is Protected by CBACK CrackerTracker and Optimized & Customized By Siljo.
Website is using  MySQL Database with Php & Zend.

Page generation = 1.1886 seconds, mySQL queries = 29, GZIP = on Debug = on,
mySQL version = 5.5.8, php version = 5.3.5, zend version = 2.3.0

Server Load: 12 page(s) served in previous 5 minutes.