|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
bobysolo Level 1 user

Pridružen/-a: Ned Jul 2011 12:14 Prispevkov: 5
|
Pozdravljeni. Končno sem našel edini forum, kjer se ljudje pogovarjajo tudi o boleznih dreves ;-)
Imam težavo z lipo na našem dvorišču. Stara je približno 15 let, visoka nekje 8m. Že lani sem opazil, da so pričeli listi že poleti rumenet. Letos pa je zadeva postala toliko bolj resna. 95% vseh listov je že zelo rumenih, le nekaj jih je še ostalo zelenih, večinoma proti notranjosti drevesa.
Poleg tega sem opazil posamezne izrastke na listih (po ogledu druge teme na forumu jih povzroča šiškarica), ampak res samo na morda vsakem 200 listu.
Takoj ko pridem domov, bom priložil tudi kako sliko listov, čeprav ni opazit kake posebnosti na njih, ni plesni, ni črnih pik. Listi zgledajo samo malček bolj ukrivljeni navzdol.
Bi mi lahko svetovali kaj bi to bila za neka bolezen? Al je morda zemlja kriva? Pomanjkanje hranil? Glive?
Najlepša hvala za pomoč. Resnično bi rad rešil drevo, ki nam daje tako lepo senčko.
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Vzrokov za rumenenje je lahko več, zato bo dobra fotografija dobrodošla, za natančnejšo ugotovitev.
Rumenenje je lahko pomanjkanje vode in huda vročina. Saj rastlina oddaja z listi več vode, kot jo lahko sprejme s koreninami. Če rastlina ne zmanjša oddajanja vode lahko propade, zaradi tega sama uniči del listov, da lahko preživi.
Rumenenje je lahko vzrok za pomanjkanje železa, oziroma za preveč bazična tla. V takšnem primeru je potrebno rastlino nekajkrat poškropiti s tekočim listnim gnojilom Foliar železo.
Lahko pa je rastlina napadena od pršice, kar v vročem in suhem poletju ne bi bilo nič nenavadnega. Zato pričakujem dobro fotografijo, pa da vidimo za kaj gre.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Po dvorišču kjer raste lipa je nasut apnenčast pesek, zaradi česar so tla preveč alkalna in lipi primanjkuje železa. Rešitev je, da se lipo nekajkrat poškropi z tekočim listnim gnojilom Foliar železo.
|
|
|
|
|
 |
bobysolo Level 1 user

|
Hvala za takojšen odgovor. Bom te dni pošprical prvo rundo, potem pa vidmo odziv.
V kolikem času bodo vidne spremembe? Kdaj naj ponovim špricanje - po priporočilu na flaški od gnojila?
LP,
Tomaž
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Ko bodo pognali novi listi, bodo ti zopet temno zelene barve. Stari pa na žalost ne postanejo temnejši.
|
|
|
|
|
 |
bobysolo Level 1 user

|
Pozdravljeni. Novi zeleni listi v sredini krošnje že pridno rastejo, večina krošnje pa je že "jesenska". Zanima me, kolikokrat naj ponovim foliarno gnojenje z železom?
Ko sem povprašal še naš lokalni Kmetijsko gozdarski zavod, so rekli da brez vzorcev listov sicer ne morejo zagotovo trditi, ampak da je po vsej verjetnosti lipo napadla lipova pršica (znastveno ime: Eotetranychus tiliarium), ki se je letos na marsikateri lipi nenormalno prerazmnožila baje. Jaz sicer takih izrastkov nisem opazil -
Linke in povezave lahko vidijo samo registrirani in prijavljeni uporabniki!
|
- sem pa opazil take puhaste tvorbe pod listi -
Linke in povezave lahko vidijo samo registrirani in prijavljeni uporabniki!
|
Ima smisel kaj špricati proti tem pršicam? Sam namreč nisem pretiran pristaš škropljenja. Katero sredstvo bi moral uporabiti?
Najlepša hvala za odgovore.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Na listu je videti le majhna poškodba od listnega minerja. O kakršni koli pršici ni nobenega sledu. Zato tudi ni potrebno kikakršno škropljenje.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |