www.siljo-planet.net www.ArteLin.si

Portal
Domov Forum Button3 Tvoj Profil Button5 Išči Člani Zasebna Sporočila Prijava Registriraj se

Trenutno še niste registrirani uporabnik strani www.slavko-zgonec.net.Kliknite TUKAJ da se registrirate.
Listi lipe rumenijo

www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Rastlinske bolezni
Avtor Sporočilo
bobysolo
Level 1 user
Level 1 user

Pridružen/-a: Ned Jul 2011 12:14

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 17, 2011 12:24 pm    Naslov sporočila: Listi lipe rumenijo Odgovori s citatom

Pozdravljeni. Končno sem našel edini forum, kjer se ljudje pogovarjajo tudi o boleznih dreves ;-)

Imam težavo z lipo na našem dvorišču. Stara je približno 15 let, visoka nekje 8m. Že lani sem opazil, da so pričeli listi že poleti rumenet. Letos pa je zadeva postala toliko bolj resna. 95% vseh listov je že zelo rumenih, le nekaj jih je še ostalo zelenih, večinoma proti notranjosti drevesa.

Poleg tega sem opazil posamezne izrastke na listih (po ogledu druge teme na forumu jih povzroča šiškarica), ampak res samo na morda vsakem 200 listu.

Takoj ko pridem domov, bom priložil tudi kako sliko listov, čeprav ni opazit kake posebnosti na njih, ni plesni, ni črnih pik. Listi zgledajo samo malček bolj ukrivljeni navzdol.

Bi mi lahko svetovali kaj bi to bila za neka bolezen? Al je morda zemlja kriva? Pomanjkanje hranil? Glive?

Najlepša hvala za pomoč. Resnično bi rad rešil drevo, ki nam daje tako lepo senčko.

Nazaj na vrh
Oglasi

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 17, 2011 12:24 pm    Naslov sporočila: Oglasi

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 17, 2011 6:33 pm    Naslov sporočila: lipa Odgovori s citatom

Vzrokov za rumenenje je lahko več, zato bo dobra fotografija dobrodošla, za natančnejšo ugotovitev.
Rumenenje je lahko pomanjkanje vode in huda vročina. Saj rastlina oddaja z listi več vode, kot jo lahko sprejme s koreninami. Če rastlina ne zmanjša oddajanja vode lahko propade, zaradi tega sama uniči del listov, da lahko preživi.
Rumenenje je lahko vzrok za pomanjkanje železa, oziroma za preveč bazična tla. V takšnem primeru je potrebno rastlino nekajkrat poškropiti s tekočim listnim gnojilom Foliar železo.
Lahko pa je rastlina napadena od pršice, kar v vročem in suhem poletju ne bi bilo nič nenavadnega. Zato pričakujem dobro fotografijo, pa da vidimo za kaj gre.

Nazaj na vrh
bobysolo
Level 1 user
Level 1 user

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 18, 2011 10:24 am    Naslov sporočila: Slike od lipe Odgovori s citatom

Evu tukaj par slik, upam da so OK:

Image 1309 Image 1310 Image 1311 Image 1312 Image 1313

Še enkrat hvala za nasvete.

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 18, 2011 7:45 pm    Naslov sporočila: Lipa Odgovori s citatom

Po dvorišču kjer raste lipa je nasut apnenčast pesek, zaradi česar so tla preveč alkalna in lipi primanjkuje železa. Rešitev je, da se lipo nekajkrat poškropi z tekočim listnim gnojilom Foliar železo.

Nazaj na vrh
bobysolo
Level 1 user
Level 1 user

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 18, 2011 11:08 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Hvala za takojšen odgovor. Bom te dni pošprical prvo rundo, potem pa vidmo odziv.

V kolikem času bodo vidne spremembe? Kdaj naj ponovim špricanje - po priporočilu na flaški od gnojila?

LP,
Tomaž

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 6:16 pm    Naslov sporočila: Lipa Odgovori s citatom

Ko bodo pognali novi listi, bodo ti zopet temno zelene barve. Stari pa na žalost ne postanejo temnejši.

Nazaj na vrh
bobysolo
Level 1 user
Level 1 user

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 6:03 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Pozdravljeni. Novi zeleni listi v sredini krošnje že pridno rastejo, večina krošnje pa je že "jesenska". Zanima me, kolikokrat naj ponovim foliarno gnojenje z železom?

Ko sem povprašal še naš lokalni Kmetijsko gozdarski zavod, so rekli da brez vzorcev listov sicer ne morejo zagotovo trditi, ampak da je po vsej verjetnosti lipo napadla lipova pršica (znastveno ime: Eotetranychus tiliarium), ki se je letos na marsikateri lipi nenormalno prerazmnožila baje. Jaz sicer takih izrastkov nisem opazil -
Linke in povezave lahko vidijo samo registrirani in prijavljeni uporabniki!
- sem pa opazil take puhaste tvorbe pod listi -
Linke in povezave lahko vidijo samo registrirani in prijavljeni uporabniki!

Ima smisel kaj špricati proti tem pršicam? Sam namreč nisem pretiran pristaš škropljenja. Katero sredstvo bi moral uporabiti?

Najlepša hvala za odgovore.

Nazaj na vrh
bobysolo
Level 1 user
Level 1 user

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 6:22 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Še par aktualnih slik lipe:
Image 1319 Image 1320 Image 1321
Na drugih dveh se morda vidi pršico na spodnji strani lista, če je to to?

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 16, 2011 6:11 pm    Naslov sporočila: Lipa Odgovori s citatom

Na listu je videti le majhna poškodba od listnega minerja. O kakršni koli pršici ni nobenega sledu. Zato tudi ni potrebno kikakršno škropljenje.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
   www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Rastlinske bolezni Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Forum Map
Site Map

990 Attacks blocked

XML Site Map Sitemaps Forum Sitemaps RSS Novice URL List

Glasujte za stran www.slavko-zgonec.net

Izmenjava reklamnih pasic

Website is based on phpBB2 , phpBB SEO , Full Album Pack , IM Portal
Website is Protected by CBACK CrackerTracker and Optimized & Customized By Siljo.
Website is using  MySQL Database with Php & Zend.

Page generation = 3.2093 seconds, mySQL queries = 34, GZIP = on Debug = on,
mySQL version = 5.5.8, php version = 5.3.5, zend version = 2.3.0

Server Load: 11 page(s) served in previous 5 minutes.