|
|
| Avtor |
Sporočilo |
rožica73 Level 3 user

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 8:29 Prispevkov: 40
|
LEP POZDRAV
Imam eno vprašanje glede monstere?
Ali bo kaj narobe da sem monsteri odrezala vrhnji del stebla na katerem so 3 listi........to steblo sem dala v vodo da bi se ukoreninilo......ima tri zračne korenine......nekateri pravijo da so to že delali in da bo pognala korenine v vodi.
Ali bi mi lahko podrobnejše opisali vse kar je potrebno vedeti o njej.
V naprej hvala in lep pozdrav!!! :wink: :)
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 928
Kraj: slovenija
|
Monstera izvira iz Mehike, kjer v vlažnih gozdovih raste tako, da se vspenja ob drevju v njegove krošnje.
Zračne korenine se v stiku s zemljo spremenijo v klasične korenine s katerimi rastlina srka vodo in v vodi rastopljene hranilne snovi.
Vrh odrežemo, rano posujemo z ogljenim prahom (Zdrobljeno oglje) in posadimo direktno v zemljo. Nekaj časa, kakšna 2 tedna jo redno rosimo z mlačno vodo po listih in rastlina se bo ukoreninila. Če pa jo enkrat tedensko poškropite še s pripravkom Agrostemin in tekočim listnim gnojilom Foliar, se bo odlično vkoreninila.
V kolikor jo imamo v vodi, lahko prične gniti, posebno če je poganjek nekoliko premlad.
|
|
|
|
|
 |
rožica73 Level 3 user

|
hvala za odgovor.......se pravi da je bolje ko odrežeš vrh da ga posadiš kar v zemljo......v glavnem sigurno se bo ukoreninila da le ima vsaj dve zračni korenini......zanima pa me če moram te zračne korenine zasaditi v zemljo.....ali se bo s tem lažje ukoreninila......? :?: :?: :?:
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Zračne korenine običajno rastejo navzdol proti zemlji. Če so dolge, jih enostavno nekoliko ovijemo in damo v lonec, nato pa zasujemo s prstjo. Rastlina se hitro in sigurno ukorenini.
Ne smemo pa korenin odstranjevati, saj sicer rastlina lahko v kratkem času odvrže veliko listov.
|
|
|
|
|
 |
rožica73 Level 3 user

|
odrezala sem vrh in sledila vašim napotkom......upam le da se bo ukoreninila saj je vrh zelo lep.....nasploh je ta moja monstera zelo lepe rasti! :)
|
|
|
|
|
 |
rožica73 Level 3 user

|
nekaj me še zanima......baje je pametno če ima monstera pod lončkom v podstavku zmeraj vlažno šoto.......zanima me ali je to res.....pa katere izmed drugih sobnih rastlin bi lahko imele tudi..... :?: :?: :?:
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Podstavek je namenjen zgolj temu, da ob zalivanju voda ne teče po parketu. Šota v podstavku bi naredila, da bi bil lonec manj stabilen. Če pa jo nasujete samo za tista dva ali tri cm kolikor je podstavek širši, pa je vse eno, če jo ni. Rastlino raje orosite po listih z mehko mlačno vodo, da dvignete zračno vlago, pa bo zanjo in za vas najlkažje. Saj v naravi nihče okrog nje ne nasipa šote. Pomaga si sama, da se vspenja ob drevju v njegove krošnje, da pride do svetlobe. Zaradi tega ima rastlina rudi razrezane liste, da sama sebi ne dela sence.
|
|
|
|
|
 |
rožica73 Level 3 user

|
mislila sem tako da bi dala lonček kjer je monstera v eden malo večji lonček napolnjen z malo šote.......tako bi imela nonstop vlago ki jo potrebuje za lepo rast......saj tam kjer raste je nonstop vlaga.......saj ne bi bilo kaj narobe-mar ne.......?
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Nič ne bo narobe
|
|
|
|
|
 |
rožica73 Level 3 user

|
rada bi samo povedala da odkar sem to naredila-dala od spodaj v dodatni odcedni lonček šoto....zračne korenine v lonček z vodo da ji zelo paše....mi že od tam kjer sem vrezala vrh poganja nov poganjek..... :!: :!: :!:
ne zalivam je dosti....samo v podstavek nalijem vodo ki jo šota posrka in tako ostaja pri njej vlaga ki jo potrebuje....tu pa tam ji pa še poškropim liste!!!
|
|
|
|
|
 |
|