|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
Marica Level 1 user

Pridružen/-a: Tor Nov 2011 20:03 Prispevkov: 2
Kraj: Slov. Bistrica
|
Pozdravljeni!
Na senčenem delu vrta in v zavetju zidu je tale do sedaj v lončku rastla tale rastlina. Cvetela je skozi vse poletje, cvete še sedaj, ko smo je prenesli v notranje prostore. Rastlino smo "podedovali", am pak je ne poznamo in ne znamo ravnati z njo. Prosim za pomoč.
Hvala, Marica
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Neznana rastlina se imenuje Brunfelsia pauciflora in je doma iz Srednje in Južne Amerike. Čez poletje ji najbolj odgovarja pol senčna do senčna lega. V zimskem času pa naj bo na svetlem, pri temperaturi okrog 10 stopinj C. V primeru zelo suhega zraka postavite v njeno bližino posodo z vodo, da jo bo nekoliko vlažila. Pri nas je ta rastlina zelo redka, saj jo lahko najdete le v botaničnem vrtu v Ljubljani in Sežani.
|
|
|
|
|
 |
Marica Level 1 user

Pridružen/-a: Tor Nov 2011 20:03 Prispevkov: 2
Kraj: Slov. Bistrica
|
Pozdravljeni,
hvala za odgovor. Torej ji ne bo "dobro" čez zimo nekje v dnevnem prostoru - če prav razumem. Trenutno jo imamo v dnevni sobi in sedaj ko stanovanje ogrevamo sem opazila, da so ji začeli odpadati listi, tako, da jo bom preselila v kletni prostor na stopinje okrog 10.
Zanima me kako se razmnožuje? Pred nekaj več kot mesecem sem naredila potaknjenec, zaenkrat še kaže, da bi rastel - ali pa se razmnožuje kako drugače?
Lep dan,
Marica
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
V kletnem prostoru bo zanjo verjetno premalo cvetlobe. Zato je manj nevarno če bo na svetlem in nekoliko toplejšem mestu. V njeno bližino raje postavite posodo z vodo, ki bo izhlapevala in vlažila zrak okrog nje. Lahko jo tudi orosite z mlačno vodo, kar jih zelo prija. Vendar mora biti voda obvezno mehka, sicer bo listje grdo lisasto.
Razmnožuje se s potaknjenci, vendar traja precej dolgo, da naredi korenine. Potaknjence pa se nareže poleti, ko je temperatura vsaj 24 stopinj C. Pokriti jih je potrebno s steklenim kozarcem ali prozorno vrečko, da imajo visoko zračno vlago. Rastlina hitreje korenini, če jo nekajkrat poškropimo po listih s pripravkom Agrostemin in tekočim listnim gnojilom Foliar. Škropljenje se ponavlja v tedenskih presledkih.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |