|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
Vladka Level 1 user

Pridružen/-a: Čet Feb 2009 14:19 Prispevkov: 13
|
Bolezen se pojavi na listih, mladih plodičih, tako da je lahko pridelek močno zmanjšan. Sreča je, da je potrebno hruške škropiti proti škrlupu s sistemičnimi fungicidi, ki učinkujejo tudi proti pepelasti plesni.
Spoštovani gospd Zgonec,
prebrala sem vaš nasvet, zdaj me pa zanima, ali je v tem primeru primerno škropiti s pripravkom Kupro, s katerim običajno škropimo proti škrlupu. Ker pepelasta plesen napade različne rastline, pri meni pogosto rože, me zanima, ali je Kupro primeren tudi za njih.
Hvala in lep pozdrav,
Vladka
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Pripravek Kupro uporabljamo pri hruškah za preprečevanje škrlupa in bakterijskega hruševega ožiga. Na pepelasto plesen pa Kupro nima učinka. Zato pa lahko v ta namen uporabimo pripravek Topas, ki isto časno preprečuje tudi škrlup. Ker pa je Topas sistemični fungicid, pomeni, da ga uporabljamo takrat, ko so razviti listi. To je takoj po končanem cvetenju pa vse do 3 tedne pred obiranjem.
Kupro pa uporabljamo samo zgodaj spomladi, to je v času mirovanja in v času brstenja. V jeseni pa po obiranju, ko je odpadlo že 50 % listov.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |