|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
Kornelija Level 4 user

Starost: 60 Horoskop:  Kitajski horoskop:  Pridružen/-a: Čet Maj 2010 19:48 Prispevkov: 63
|
V dvorišču imam eno veliko in staro lesko. Zelo mi je dragocena, saj ona je edino listopadno "drevo", ki mi služi še za marsikaj drugega, kot samo za lešnike (npr: obesiti visečo mrežo ali kot letovišče za orhideje). Postalo pa je preveliko, raste preveč h sosedom itn. Ne najdem pa nobenih podatkov kako ga obrezati, saj to ni "industrijski grm". Po prvih napakah (ko sem ga poskušala obrezati kot drevo) sem inrezala eno debelo vejo, a preden bi rezala nadaljnje, sem hotela dobiti nadomestilo (za obesiti mrežo in za senco). Tako sem pustila nove poganjke. Tako so mi izrasle, saj 4-5 metri dolge debele veje. To kaj me pa najbolj moti je, da so nekako zelo "mehke" in preveč savitljive. Tako da sedaj še bolj prekriva sosedin vrt kot ona prejšnja. Včeraj sem mogla z vrvjo prevezovati za debele veje, da bi jih nekako potegnila nazaj na svoje dvorišče. Stranskih vej niti nima. Tistim, ki sem lani skrajšala, da bi le pognale stranske veje (kot sem razumela v napotkih) pa je samo izrasla na vrhu nova in še višja pokončna veja. To pa, kaj sem brala o "nalomljenju novih poganjkov" pa sploh nisem razumela.
Prosila bi napotke, kako se obnašati za eno takšno "staro gospo", staro saj 30 let, ki pomeni veliko več, kot samo "izdelovalca lešnikov".
Hvala za odgovor.
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
V vašem primeru je potrebno poiskati kompromis med tistim kar je in kaj bi radi. Mladi poganjki pogosto zrastejo še višje, ker so v gošči premalo osvetljeni. Mladi poganjki so nekaj časa zelo nežni in neuporabni za kaj drugega, kot za to da rodijo lešnike.
Sam bi odstranil le tiste veje ki rastejo preveč proti sosedom. Sicer pa velja, da bolj ko rastlino režemo bolj raste.
Če vejo sedaj odrežete, bo do jeseni pognala sorazmerno nizka, ker bo vegetacijska doba prekratka. Če pa jo obrežemo zgodaj spomladi, lahko požene tudi 3 metre in več. Spomladi pa to vejo nekoliko prikrajšajte, pa ne bo tako divjala. Glavne ogrodne veje pa le pustite, da boste lahko pritrdila mrežo.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |