|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 928
Kraj: slovenija
|
Kljub temu, da so zadnji dnevi zelo hladni, je čas, da se pripravimo na obrezovanje sadnega drevja. Saj se bo verjetno po prehodu hladne fronte ogrelo in rastline bodo hitro odgnale.
Rekli boste, da ste včasih obrezovali, ko so jablane in hruške kazale že popke. To je vse res, vendar to je bilo včasih. Danes pa je več razlogov, da čim preje obrežemo. Prvi razlog je, da je sedaj veliko manjša nevarnost, da z orodjem prenesemo bolezen hrušev ožig iz enega drevesa na drugega. Drugi razlog pa je, da v tem času pri samem obrezovanju ne poškodujemo brstov, kot v primeru ko režemo, ko drevesa že brstijo.
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
da&li Level 1 user

Pridružen/-a: Čet Jul 2009 17:09 Prispevkov: 9
|
Prosim, če mi svetujete, kdaj obrezati marelico. Dvoletno sadiko sem jeseni posadila ob zid. Spodnje veje, na višini okrog pol metra sem vodoravno privezala ob oporo, sedaj pa moram prikrajšat vrh in odstranit drobne stranske veje. Kdaj je najbolj primeren čas, ter ali naj spodje veje prikrajšam ali ne. V literaturi sem zasledila, da se stranse veje krajšajo za eno tretino rasti, drugje pa, da to ni potrebno.
Hvala za odgovor,
lepo pozdravljeni.
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 928
Kraj: slovenija
|
Marelico obrezujemo običajno poleti, po obiranju. Ker pa je vaša še zelo mlada in je pomembno da se čim hitreje ustrezno obraste, jo boste obrezali takoj, ko se tole sneženje poleže.
Vrh prikrajšate na višini, kjer želite, da požene nove stranske poganjke.
Kar pa se tiče stranskih poganjkov, jih je dobro prikrajšati, ker se bodo tako ojačali. V kolikor pa jih ne skrajšate, potem rastejo samo v dolžino.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |