www.siljo-planet.net www.ArteLin.si

Portal
Domov Forum Button3 Tvoj Profil Button5 Išči Člani Zasebna Sporočila Prijava Registriraj se

Trenutno še niste registrirani uporabnik strani www.slavko-zgonec.net.Kliknite TUKAJ da se registrirate.
OBREZOVANJE VRTNIC VSPENJALK

www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Vrtne rastline
Avtor Sporočilo
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 08, 2006 7:59 pm    Naslov sporočila: OBREZOVANJE VRTNIC VSPENJALK Odgovori s citatom

Obrezovanje vrtnic vspenjalk

Vrtnice vspenjalke so priljubljene vrtne rastline, ki so v večini primerov posajene ob hišah, kjer se vspenjajko nekaj metrov visoko. Starejše sorte so cvetele enkrat na leto, novejše pa cvetijo večkrat. Njihova oskrba pa se nekoliko razlikuje od oskrbe ostalih vrtnic. Vrtnice vspenjalke obrezujemo poleti, po končanem cvetenju in ne spomladi, kot ostale vrtnice. Spomladi jih samo očistimo od zime poškodovanih poganjkov. Če jih obrežemo takrat, kot ostale vrtnice bodo sicer bujno rastle a le malo cvetele. Saj z vsakim poganjkom, ki ga odstranimo, odstranimo več deset cvetov. Zato počakamo, da rastline odcvetijo in jih nato meseca julija ali avgusta obrežemo. Takrat odstranimo vse stare poganjke. Odrežemo jih 10 cm nad tlemi, da iz spečih očes poženejo novi poganjki. Odstranimo pa tudi vse odcvetele cvetove, da rastline ne tvorijo semen.
Na fotografijah lahko vidite, kako ne smete obrezovati vrtnic vspenjalk. Saj se bodo te hitro postarale in propadle.

Image 229 Image 230 Image 231

Nazadnje urejal/a slavko Pon Avg 18, 2008 5:00 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Nazaj na vrh
Oglasi

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 08, 2006 7:59 pm    Naslov sporočila: Oglasi

Nazaj na vrh
breda.steiner
Level 1 user
Level 1 user

Pridružen/-a: Pon Mar 2009 8:42

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 02, 2009 10:32 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Moje vrtnice spenjavke pa cvetijo do pozne jeseni in se mi jih zdi škoda porezati že avgusta. Kdaj je najkasnejši čas, ko jih lahko porežem, da mi bodo drugo leto zopet cvetele?

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 02, 2009 7:05 pm    Naslov sporočila: Obrezovanje vrtnic vspenjalk Odgovori s citatom

Stare sorte vrtnic so cvetele samo enkrat. Novejše sorte cvetijo vse leto. Vendar najbolj bogato je prvo cvetenje, ki se konča nekako v juliju ali začetku avgusta. Če se vam smilijo in jih ne morete obrezati, potem bodo vrtnice vse manj cvetele, ker bo les vse bolj star.
Veje, ki so starejše od 3 let, odrežete tik nad tlemi. Tako bo do jeseni iz teh starih vej pognala najmanj ena ali dve veji, ki bosta do konca leta na koncu imeli cvetni nastavek. Cvetovi pa bodo zopet veliki, medtem ko so cvetovi na starih poganjkih vse manjši.
V kolikor pa malo nad tlemi že je kakšen mlad poganjek, tega pustimo in odrežemo vejo nad njim.
Pri takšnem pomlajevanju so tudi 40 let stare vrtnice še vedno v polni kondiciji in bogato cvetijo.

Nazaj na vrh
lidya123
Level 2 user
Level 2 user

Pridružen/-a: Pet Jul 2009 18:26

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 04, 2009 9:58 pm    Naslov sporočila: Re: OBREZOVANJE VRTNIC VSPENJALK Odgovori s citatom

« slavko » je napisal/a:
Obrezovanje vrtnic vspenjalk

Odrežemo jih 10 cm nad tlemi, da iz spečih očes poženejo novi poganjki. Odstranimo pa tudi vse odcvetele cvetove, da rastline ne tvorijo semen.

Ne razumem tega, kako pa bodo potem zrasle in postale vsaj 2 m visoke, če jih moram vsako leto porezat do deset cm nad tlemi :?: Sem letos posadila eno vzpenjavko, pa zdaj ne vem... visoka je cca. 30 cm in počasi raste. Če jo bom nekje v avgustu porezala, naslednje leto verjetno ne bo kaj dosti več zrasla kot je zdaj? Se opravičujem če je vprašanje butasto, ampak se na vzgojo rastlin ne spoznam preveč, pa bi se rada kaj naučila.

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 05, 2009 10:44 am    Naslov sporočila: Obrezovanje vrtnic vspenjalk Odgovori s citatom

Vrtnic vspenjalk ne obrezujemo tako kot ostale vrtnica. Vrtnicam vspenjalkam spomladi odstranimo samo od zime poškodovane poganjke. Nato počakamo da julija ali tja do sredine avgusta , da je prvo cvetenje mimo. Pri sortah, ki cvetijo večkrat na leto, se kmalu pojavijo novi popki, seveda če smo takoj po cvetenju odstranili cvetove, da rastline ne delajo semena.
Ko smo vrtnico vspenjalkjo posadili, požene spomladi dve ali tri veje, iz lanskega poganjka. Cvetni nastavek se pojavi samo na koncu veje. Prvo leto je pri večini sort dolga le meter ali malo čez. Drugo leto spomladi ji odstranimo samo nekaj cm suhega vrha. Rastlina požene zopet zelo bujno in to izza vsakega lista poganjek s številnimi popki. Takoj po cvetenju odstranimo cvetove, da ne dela semen. Rastlina požene ponovno nove popke. Če pustimo takšno vejo, ki je sedaj stara že tri leta še za naslednje leto, bo veja sicer zelo gosta, cvetovi pa bodo majhni. Zato jo po prvem cvetenju odrežemo pri tleh. Ker pa ima vrtnica vspenjalka, ko jo kupimo le dva ali največ tri poganjke, jo tretje leto ne moremo porezati pri tleh, ker potem naslednje leto ne bo skoraj nobenega cveta. Zato tretje leto odrežemo eno vejo, četrto pa drugo. Tako imamo vse skozi na rastlini enoletne poganjke, ki cvetijo samo na koncu, dvoletne poganjke ki so najlepši in eno vejo v četrtem letu, ki jo po končanem cvetenju zopet odrežemo.
To je tako imenovano pomlajevanje vrtnic, ki nam omogoča, da je grm lahko star tudi 50 let, pa bo še vedno bogato cvetel.
Seveda pa cvetenje ni odvisno samo od obrezovanja, temveč tudi od prehrane in varstva pred boleznimi in škodljivci.

Nazaj na vrh
lidya123
Level 2 user
Level 2 user

Pridružen/-a: Pet Jul 2009 18:26

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 05, 2009 5:39 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Zdaj razumem,hvala.

Nazaj na vrh
Desanka
Level 1 user
Level 1 user

Pridružen/-a: Čet Jul 2009 7:02

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 14, 2009 12:31 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Sveta M. gospod Slavko.
To je zapisano tako, da si moram to dejansko narisati in preštudirati.
...
Lansko leto, leta 2008 smo marca posadili vrtnice vzpenjalke. Ker o njih ne vem nič, sem jih pustila. Da rasejo prosto po Prešernu. Letos so bujno cvetele samo meseca junija, potem pa več nič, čeprav sem ob naročilu v vrtnariji rekla, da želim "bele vrtnice vzpenjalke, ki cvetejo skozi celo leto".
Skratka - sedaj imam "šavje" vej in nobenega znanja, kako iz tega narediti nekaj takega, da bi drugo leto vsaj to cvetelo, ter kje naj kupim kakšno vrsto vrtnic (bele), da bi imela kaj cvetočega na terasi tudi julija, avgusta in mogoče celo septembra meseca.
Skratka - terasa je v dolžini 5 metrov in ta del bi rada "zasenčila" z belo cvetočimi vzpenjalkami.
Kakšen predlog?
Pa še to... nimam rok za rože, imam pa oči za to, kar je lepo.
Pa da me ne razumete napačno; nisem lena, le izkušnje in vedenje o rožah mi manjka.

ps.
Mogoče bi si drznila poslikati moje šavje, fotografijo pripeti in pričakovati vaš komentar, pomoč..., da bi iz tega naredila nekoč nekaj takega, da bi mi bile rože v ponos in ne v sramoto.

Hvala.

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 14, 2009 5:49 pm    Naslov sporočila: Obrezovanje vrtnic vspenjalk Odgovori s citatom

Fotoaparat v roke in na delo. Iz slike se bo marsikaj videlo.

Nazaj na vrh
Desanka
Level 1 user
Level 1 user

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2009 7:35 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Priznam...me je bilo kar strah odpreti spletno stran, sem čakala rafal izrazov o "lenobi in neznanju", pa sem bila prijetno presenečena.
Hvala.
In ker je bil mezinec ponujen, sem zagrabila roko...tu so slike.
Upam, da se bo kaj videlo...
Image 990 Image 991 Image 992

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2009 8:00 pm    Naslov sporočila: Obrezovanje vrtnic vspenjalk Odgovori s citatom

Vaše vrtnice so mlade in jih generalno gledano sploh ni treba obrezati. To boste storili šele čez dve leti. Sedaj pa je pomembno naslednje; odstranitev semen, če tega niste naredili po cvetenju. Ko vrtnice odcvetijo, odstranimo semena, plodove, ki jih rastlina dela, da ne gre hrana za tvorbo semen, namesto za tvorbo novih popkov in cvetov. Ker so prva 3 očesa pod cvetovi običajno sterilna in iz njih nič ne odžene, jih prav tako odrežemo. List, ki je sedaj na koncu poganjka, naj bo obrnjen na vzven, da se grm širi in da lahko pride sonce do vsakega lista.
Ker ne vem, koliko ste vrtnice kaj pognojili ob sajenju, je sedaj zadnji čas, da še kaj postorite. Za gnojenje s specialnim gnojilom za vrtnice je za letos že prepozno. Lahko pa jih malo vspodbudite k tvorbi novega cvetnega nastavka, da jih dvakrat zalijete z gnojilom Cvetal kristalin cvet. Postopek pa je sledeči; najprej vrtnice dobro zalijete z vodo, čez kakšno uro ali dve pa z omenjenim kristalinom. Čez teden dni postopek ponovite. Vrtnice bodo v kratkem nastavile nove popke, seveda če so to sorte, ki cvetijo večkrat na leto.

Nazaj na vrh
Desanka
Level 1 user
Level 1 user

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2009 8:42 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Hvala. Zelo hiter odgovor. Izčrpen, vendar...nekako se mi zdi, da so poganjki mojih vrtnic "nametani", tako da mi tudi ni jasno, kako bom vse to čez leto, dve obvladovala in tudi iz estetskega vidika mi to ni najbolj povšeči... (vem, da imajo "znalci" to popedenano drugače).
Ko so cvetovi odpadli sem jih odrezala (da ne uničim vse čisto, sem enim odrezala samo cvet, druge pa sem odrezala tri liste pod cvetom).
Sedaj pa na višini vsaka vejica poganja novo vejo.
Kako bom potem, čez dobro leto, en najstarejši poganjek odstranila, če bo vrtnica popolnoma prepletena in nenavsezadnje, če bo na tem najstarejšem poganjku cel šop mlajših poganjkov?
Kako zaustavim vrtnico, da ne gre v višino?, ali jo ukrivim navzdol?
O tem, da bi bili na vidiku novi nastavki za cvetove, pa žal ne duha ne sluha...

Spomladi sem jih pognojila s specialnim gnojilom za vrtnice z dolgotrajnim delovanjem (tisto, ki ima učinek skozi vse leto).
Zemlja je ilovnata s tem, da sem ob setvi izkopala velike luknje, spodaj dala dobro uležan hlevski gnoj, kupljeno zemljo za balkonske rože in to je to.

(včasih si mislim, da bi najela strokovnjaka, da mi to popedena, potem pa se zavem, da bom v tem primeru izdihnila, ne da bi vedela popedenati niti gartrože)

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 18, 2009 12:03 pm    Naslov sporočila: vrtnice vspenjalke Odgovori s citatom

Ko sadimo rastline, nikoili ne damo na dno sadilne jame hlevski gnoj. Tega damo potem, ko smo rastline že posadili in njihove korenine zasuli s zemljo. Gnoj je nad koreninami, da se hranila s padavinami in zalivanjem spirajo k koreninam.
Normalno je, da na koncu veje po cvetenju odrežemo cvet tri liste pod cvetom. Saj so vrhnja tri očesa sterilna in iz njih ne požebejo novi poganjki. Ali bomo odrezali tri, štiri ali pet listov pod cvetom pa je odvisno od tega v katero smer bi radi da raste nova veja. Ta bo rasla v smer, kamor je obrnjeno vrhnje oko.
Z rezjo ne moremo umiriti rasti, saj bolj ko rastlino režemo bolj raste. Višina je odvisna od sorte. Vrtnice vspenjalke dosegajo višino od 2,5 metra pa vse do 8 metrov višine.
Ko boste po treh letih odrezala staro izrojeno vejo pri tleh, bo ta zrasta naprimer 2-3 metre visoko in do jeseni imela na vrhu šop cvetov. Naslednje leto pa bo pognala izza vsakega lista novo vejo, ki bo zopet cvetela.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
   www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Vrtne rastline Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Forum Map
Site Map

990 Attacks blocked

XML Site Map Sitemaps Forum Sitemaps RSS Novice URL List

Glasujte za stran www.slavko-zgonec.net

Izmenjava reklamnih pasic

Website is based on phpBB2 , phpBB SEO , Full Album Pack , IM Portal
Website is Protected by CBACK CrackerTracker and Optimized & Customized By Siljo.
Website is using  MySQL Database with Php & Zend.

Page generation = 1.7382 seconds, mySQL queries = 37, GZIP = on Debug = on,
mySQL version = 5.5.8, php version = 5.3.5, zend version = 2.3.0

Server Load: 22 page(s) served in previous 5 minutes.