|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
simon Gost
|
Spomladi sem kupil okrogli pritlikavi klek (Thuja occidentalis)dadol sem mu gnojilo,ki sem ga dobil tam kjer sem rastlino kupil in ga lepo zalival zdaj pa mi postaja rjav (ne vem ali se suši ali kaj drugega),in me zanima kaj se z njim dogaja in kako mu lahko pomagam.
Lp Simon
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Najbolje bo, da fotografiraš rastlino, kako zgleda in pošlješ sliko. Vzrokov je lahko več. Napad tujinega zavrtača, izsušitev, koreninska gniloba, pa celo peronospora.
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Možno je, da je klek napadla celo pršica. Ta se pojavlja predvsem v vročem poletju, kakršno je občasno letošnje. V kolikor je bil kupljen v kakšnem vrtnem centru, kjer so ga imeli v zaprtem prostoru, je bil napaden verjetno že tam.
Ker je osrednji del močno poškodovan, se bojim, da iz njega ne bo mogoče vzgojiti lepe rastline. Sicer pa se pršico zatira z tako imenovanimi akaricidi. Poizkusite pa lahko rastlino poškropiti z Ortusom. Ker se bo rast kleka vsak čas zaključila, bo potrebno spomladi, ko bo pričel z rastjo, skrbno obrezovati, da se bo poškodba skrila. Meseca marca ga pognojite z gnojilom za iglavce, da bo ob začetku rasne dobe imel na voljo dovolj hranilnih snovi.
|
|
|
|
|
 |
simon Gost
|
Hvala za nasvet se bom držal vaših navodil pa bomo videli.
Lep san želim
Simon
|
|
|
|
|
 |
bart Level 1 user

Pridružen/-a: Pon Sep 2009 17:22 Prispevkov: 4
|
Tudi sama imam težavo s thujami. Prilagam slike. Posajene so bile letos spomladi. So težave obvladljive in rešljive?
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
V kolikor se sušijo kleki od znatraj, je to popolnoma normalno. Saj v notranjosti ni dovolj svetlobe, zato se poganjki posušijo. V kolikor pa se posušijo samo posamezni poganjki, pa gre za bolezen iz skupine peronospor. Iz fotografij je razvidno, da se v vašem primeru sušijo od sredine. Malo pa zadevo pospešuje tudi kamen, ki ga imate pod rastlinami. Saj se ta v hudi poletni vročini močno segreje, kar ne upliva ravno dobro na rastline. Razen tega ne vidite, kdaj so rastline suhe. Namesto kamenja bi bilo boljše mleto lubje, ki se ne bi toliko segrelo. Ne pozabite kleke zalivati tudi pozimi, sicer vam lahko res propadejo.
|
|
|
|
|
 |
bart Level 1 user

|
Hvala za odgovor, vsekakor je vredno poskusiti.
Sem pa včeraj zjutraj v rosi na drugem koncu žive meje odkrila goste pajčevinice, posamezne nike se oprijemajo že metasekvoje in rododenronain ni jih malo (a pajčevine tam niso tako goste). Slike prilagam. So to prišice? Kaj pa bo z metasekvojo in rododendronom?
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Na vaših rastlinah so pajki razpeli svoje mreže v želji, da bi ujeli še kakšno sočno muho. Pajčevine, ki jih delajo pršice prelke so čisto tanke, komaj opazne. Nasjvečkrat je potrebno napadene rastline pogledati s povečevalnim steklom, da jih opazimo.
|
|
|
|
|
 |
bart Level 1 user

|
Hvala. Naj le lovijo, dovolim!
|
|