www.siljo-planet.net www.ArteLin.si

Portal
Domov Forum Button3 Tvoj Profil Button5 Išči Člani Zasebna Sporočila Prijava Registriraj se

Trenutno še niste registrirani uporabnik strani www.slavko-zgonec.net.Kliknite TUKAJ da se registrirate.
Okrogli klek

www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Vrtne rastline
Avtor Sporočilo
simon
Gost

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 25, 2009 2:10 pm    Naslov sporočila: Okrogli klek Odgovori s citatom

Spomladi sem kupil okrogli pritlikavi klek (Thuja occidentalis)dadol sem mu gnojilo,ki sem ga dobil tam kjer sem rastlino kupil in ga lepo zalival zdaj pa mi postaja rjav (ne vem ali se suši ali kaj drugega),in me zanima kaj se z njim dogaja in kako mu lahko pomagam.
Lp Simon

Nazaj na vrh
Oglasi

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 25, 2009 2:10 pm    Naslov sporočila: Oglasi

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 26, 2009 6:38 pm    Naslov sporočila: Klek Odgovori s citatom

Najbolje bo, da fotografiraš rastlino, kako zgleda in pošlješ sliko. Vzrokov je lahko več. Napad tujinega zavrtača, izsušitev, koreninska gniloba, pa celo peronospora.

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 27, 2009 7:48 pm    Naslov sporočila: Klek Odgovori s citatom

Možno je, da je klek napadla celo pršica. Ta se pojavlja predvsem v vročem poletju, kakršno je občasno letošnje. V kolikor je bil kupljen v kakšnem vrtnem centru, kjer so ga imeli v zaprtem prostoru, je bil napaden verjetno že tam.
Ker je osrednji del močno poškodovan, se bojim, da iz njega ne bo mogoče vzgojiti lepe rastline. Sicer pa se pršico zatira z tako imenovanimi akaricidi. Poizkusite pa lahko rastlino poškropiti z Ortusom. Ker se bo rast kleka vsak čas zaključila, bo potrebno spomladi, ko bo pričel z rastjo, skrbno obrezovati, da se bo poškodba skrila. Meseca marca ga pognojite z gnojilom za iglavce, da bo ob začetku rasne dobe imel na voljo dovolj hranilnih snovi.

Nazaj na vrh
simon
Gost

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 28, 2009 11:12 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Hvala za nasvet se bom držal vaših navodil pa bomo videli.
Lep san želim
Simon

Nazaj na vrh
bart
Level 1 user
Level 1 user

Pridružen/-a: Pon Sep 2009 17:22

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 21, 2009 5:34 pm    Naslov sporočila: thuja postaja rjava Odgovori s citatom

Tudi sama imam težavo s thujami. Prilagam slike. Posajene so bile letos spomladi. So težave obvladljive in rešljive?

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 21, 2009 7:46 pm    Naslov sporočila: Propadanje klekov Odgovori s citatom

V kolikor se sušijo kleki od znatraj, je to popolnoma normalno. Saj v notranjosti ni dovolj svetlobe, zato se poganjki posušijo. V kolikor pa se posušijo samo posamezni poganjki, pa gre za bolezen iz skupine peronospor. Iz fotografij je razvidno, da se v vašem primeru sušijo od sredine. Malo pa zadevo pospešuje tudi kamen, ki ga imate pod rastlinami. Saj se ta v hudi poletni vročini močno segreje, kar ne upliva ravno dobro na rastline. Razen tega ne vidite, kdaj so rastline suhe. Namesto kamenja bi bilo boljše mleto lubje, ki se ne bi toliko segrelo. Ne pozabite kleke zalivati tudi pozimi, sicer vam lahko res propadejo.

Nazaj na vrh
bart
Level 1 user
Level 1 user

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 23, 2009 6:33 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor, vsekakor je vredno poskusiti.

Sem pa včeraj zjutraj v rosi na drugem koncu žive meje odkrila goste pajčevinice, posamezne nike se oprijemajo že metasekvoje in rododenronain ni jih malo (a pajčevine tam niso tako goste). Slike prilagam. So to prišice? Kaj pa bo z metasekvojo in rododendronom?

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 23, 2009 3:35 pm    Naslov sporočila: Pajčevina Odgovori s citatom

Na vaših rastlinah so pajki razpeli svoje mreže v želji, da bi ujeli še kakšno sočno muho. Pajčevine, ki jih delajo pršice prelke so čisto tanke, komaj opazne. Nasjvečkrat je potrebno napadene rastline pogledati s povečevalnim steklom, da jih opazimo.

Nazaj na vrh
bart
Level 1 user
Level 1 user

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 23, 2009 5:14 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Hvala. Naj le lovijo, dovolim!

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
   www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Vrtne rastline Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Forum Map
Site Map

990 Attacks blocked

XML Site Map Sitemaps Forum Sitemaps RSS Novice URL List

Glasujte za stran www.slavko-zgonec.net

Izmenjava reklamnih pasic

Website is based on phpBB2 , phpBB SEO , Full Album Pack , IM Portal
Website is Protected by CBACK CrackerTracker and Optimized & Customized By Siljo.
Website is using  MySQL Database with Php & Zend.

Page generation = 1.5883 seconds, mySQL queries = 34, GZIP = on Debug = on,
mySQL version = 5.5.8, php version = 5.3.5, zend version = 2.3.0

Server Load: 11 page(s) served in previous 5 minutes.