|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
katarina Level 1 user

Pridružen/-a: Sre Avg 2008 18:56 Prispevkov: 1
Kraj: Medvode
|
Pozdravljen g. Slavko
potrebujem en nasvet, saj sem že čisto obupana nad svojimi rožami na balkonu. Bolj ko se trudim, slabše mi uspevajo. Posadim jih v mešanico vrtne zemlje in plantelline balkonie, dodam še malo gozdne črne prhlice. Govorim seveda o pelargonijah (kupljene sadike).. Gnojim jih s tekočimi gnojili, skoraj vsak teden. Enako dela tudi soseda, pa so njene rože dosti lepše od mojih. Ne opazim nobene bolezni, le rahlo osmojene robove listov.
Kaj mi priporočate, kaj bi začela uporabljati, da bi dobila boljše rezultate?
Že vnaprej hvala za nasvet in veliko uspeha pri nadalnjem delu....
Katarina
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Vzrok za slabo uspevanje pelargonij je treba iskati v rastnem substratu, ki je verjetno preveč kisle reakcije. Pelargonije v naravi rastejo na težkih tleh. Včasih smo jih vzgajali v mešanici vrtne prsti, kompostnice in starega uležanega gnoja. Današnji substrati so narejeni iz različnih šot. Nekateri pa imajo dodatke, ki zadržujejo vlago. Gozdna prst je dobra, vendar ne za pelargonije. Lahko jo dodamo orhidejam, ananasovkam, azaleji, kameliji in ciklami.
Ker je sedaj tako rekoč konec poletja, jih nima smisla presaditi v bolj ustrezen substrat. Pomagate jim lahko le tako, da jih nekajkrat zalijte z trdo vodovodno vodo, ki pa ne sme biti hladna. Poškropite jih po listih z Agrosteminom in tekočim listnim gnojilom Foliar. Zrahljajte pa tudi vrhnjo plast zemlje, da lažje pride zrak do korenin.
Spomladi preden posadite druge rastline dobro očistite posode. Najbolje je to storiti že jeseni, če jih ne boste prezimovala. Nato v čiste posode posadite rastline v R substrat, kateremu lahko dodaste samo malo navadne vrtne prsti. Takoj po sajenju zalijte pelargonije z pripravkoma Previcur in Octave, da preprečite pojav koreninske gnilobe. Nato pa jih po listih poškropite z Agrostemin-om in tekočim listnim gnojilom Foliar. Škropljenje z Agrostemin-om in Foliarjem ponovite še dvakrat v 7 - 10 dnevnih presledkih. Ker ima vsak substrat hrane le za 3-4 tedne, po 3 tednih 2 krat zalijete pelargonije z gnojilom Cvetal Kristalin cvet. Nato pa dognojujete s tekočim gnojilom Cvetal za pelargonije. Vaša okna ali balkon se bo dobesedno šibil pod obilico cvetja. Odcvetele cvetove redno odstranjujte, da rastline ne delajo semen.
Kar pa se tiče zalivanja, jih zalivate zjutraj do 8 ure, dokler so še hladne. Zadošča če jih zalijete 2 krat tzedensko, pa takrat temeljito.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |