www.siljo-planet.net www.ArteLin.si

Portal
Domov Forum Button3 Tvoj Profil Button5 Išči Člani Zasebna Sporočila Prijava Registriraj se

Trenutno še niste registrirani uporabnik strani www.slavko-zgonec.net.Kliknite TUKAJ da se registrirate.
Plesen na listih lipe

www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Rastlinske bolezni
Avtor Sporočilo
urosp
Level 1 user
Level 1 user

Starost: 31
Horoskop: Bik
Kitajski horoskop: Opica
Pridružen/-a: Čet Maj 2010 16:38

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2010 4:44 pm    Naslov sporočila: Plesen na listih lipe Odgovori s citatom

Pozdravljeni vsi skupaj na tem forumu!

Sem privč na tem forumu in upam, da bom znal dobro zastaviti vprašanje.
Na terasi imamo 14 let staro lipo in zadnji nekaj let opažam, da se na spodnji strani listov začenja pojavljati plesen. Pojavljati se začne takoj, ko se razvijejo listi, pojavlja pa se v obliki pik, velikosti okoli pol centimetra, je bele barve ter na vid in otip rahlo kosmata. Če bo kaj pripomoglo lahko napravim tudi fotografijo.
Sprašujem se, kaj mi je narediti? Ali je to nbormalen pojav, ali pa bi bilo dobro da jo s čim zalijem ali pa poškropim?

Vnaprej vam hvala za odgovore!

Uroš.

Nazaj na vrh
Oglasi

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2010 4:44 pm    Naslov sporočila: Oglasi

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2010 7:41 pm    Naslov sporočila: Lipa Odgovori s citatom

Lipa ni napadena od plesni, temveč od pršic. Poškropiti bi jo bilo treba z pripravkom Ortus ali Demitan, da se napad zaustavi.

Nazaj na vrh
urosp
Level 1 user
Level 1 user

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 07, 2010 5:47 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Bolj slabo se spoznam na te stvari, ampak glede na izgled sem deomneval, da bi lahko šlo za kakšno plesen. Ali je primerno, da jo proti pršicam poškropim zdaj, ko so listi že razviti in je že napadena, ali bi bilo potrebno ukrepati že prej? Hvala!

Nazaj na vrh
urosp
Level 1 user
Level 1 user

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 07, 2010 6:53 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Evo še fotografiji z obeh strani listov:
Image 1135
Image 1136

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 07, 2010 8:47 pm    Naslov sporočila: Pršice na lipi Odgovori s citatom

Če boste čakali z zatiranjem, bodo pršice naredile lipi preveč škode. Poškropite jih kar takoj s pripravkom Ortus ali Demitan.

Nazaj na vrh
urosp
Level 1 user
Level 1 user

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 7:24 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Hvala za hiter odgovor. Nabavil sem Ortus in pravkar sem končal s škropljenjem. Sedaj pa upam na najboljše.
Je pa še druga stvar in ne vem, ali je to povezano s pršicami. Opazil sem, da so se v zadnjih treh dneh listi začeli luknjati ali pa je pojeden rob, ponekod skoraj do polovice lista. Srčno upam, da bo z našo lipo vse vredu, je namreč še dokaj mlada in pa prinaša dosti veselja, ko jo gledamo kako se razvija, lepša okolico in gradi vedno večjo senco.

Lp, Uroš.

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 7:31 pm    Naslov sporočila: lipa Odgovori s citatom

V naravi je veliko najrazličnejših škodljiuvcev, ki se lahko pojavijo tudi na lipi. Tako njihove liste objedajo lahko grizlice, gosenice in nekateri hrošči. Toda vsi ti škodljivci niso nikoli tako agresivni, da bi drevo uničili. Pogosto jih opazimo šele takrat, ko liste natančneje pregledamo.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
   www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Rastlinske bolezni Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Forum Map
Site Map

933 Attacks blocked

XML Site Map Sitemaps Forum Sitemaps RSS Novice URL List

Glasujte za stran www.slavko-zgonec.net

Izmenjava reklamnih pasic

Website is based on phpBB2 , phpBB SEO , Full Album Pack , IM Portal
Website is Protected by CBACK CrackerTracker and Optimized & Customized By Siljo.
Website is using  MySQL Database with Php & Zend.

Page generation = 1.2574 seconds, mySQL queries = 35, GZIP = on Debug = on,
mySQL version = 5.5.8, php version = 5.3.5, zend version = 2.3.0

Server Load: 17 page(s) served in previous 5 minutes.