|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
van Level 2 user

Pridružen/-a: Pon Sep 2009 14:01 Prispevkov: 25
|
Kupil sem jablano in kasneje ugotovil, da je cepljena na podlagi m9, dal sem jo v mrežo proti voluharju in zraven postavil lesen kol, ki pa ni pobarvan,
Zanima me vse o podlagi za jablane m9, zanima me tudi kakšen pridelek je na tej podlagi in kakšen kol oz. oporo je najbolje uporabiti?
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 928
Kraj: slovenija
|
Podlaga M9 je danes ena od največkrat uporabljenih podlag za jablane. Jablane, ki so cepljene na tej podlagi, lahko vzgajate kot ozko vreteno ali sončna os. Jablane že drugo leto po sajenju zarodijo, zato se uporablja tako v domačih vrtovih, kot tudi v intenzivnih profesionalnih nasadih. Za razliko od nekoč priljubljene podlage MM 106 je šibkejše rasti. To pa pomeni, da ji moramo ob sajenju dati ustrezno oporo. Poskrbeti pa moramo tudi za koreninski sistem, da ga damo v ustrezno sadilno mrežo. Saj ima voluhar pri podlagi, ki ima sorazmerno slab koreninski sistem lahko delo.
|
|
|
|
|
 |
van Level 2 user

Pridružen/-a: Pon Sep 2009 14:01 Prispevkov: 25
|
Na večjem travniku zasajujem sadovnjak, trenutno imam dve češnji in eno jablano, ki je cepljena na m9, bi pa si še posadil več jablan.
Katero podlago priporočate?
To jablano, ki je na podlagi m9 imam privezano na en kol, ali je to dovolj močna opora za to podlago?
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 928
Kraj: slovenija
|
Sadovnjak je videti najlepše, če je rast rastlin skladna. Torej če imate jablane posajene skupaj, bo izgled najlepši, če so vse cepljene na enako podlago.
Ker je podlaga šipke rasti, je zaželjeno, da je sadovnjak ograjen, saj sicer lahko divjad naredi veliko škode, Pozorni pa moramo biti tudi pri voluharju, ki naredi na šipki podlagi s šipkimi koreninami več škode, kot na semenjaku. Toda zato pa semenjak zarodi šele po dolgih letih.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |