|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
azaleja Level 1 user

Pridružen/-a: Pon Feb 2011 14:40 Prispevkov: 5
|
Malo sem že na trnih. Nabavila sem nekaj Clematisov raznih sort, vendar jih zaradi zamrznjene zemlje še ne morem posaditi na vrt. Imam jih na hladnem v garaži, vendar že vsi zelo poganjajo.
Upam, da jih bom lahko kmalu (npr. čez 14 dni) posadila na stalno mesto na vrt ("Katharina - skupina 2; eriost."Heather Herschell" - skupina 3 in "Ville de Lyon" - skupina 3) ter v lonec ("Dubysa" - skupina 2 in "Yukiokoshi" - skupina 2).
Zanima me, če ob saditvi smem porezati dolge nove zelene poganjke? Če jih pustim in bodo na vrtu pomrznili?
Prodajalec priporoča, da naj vse nove Clematise, ne glede na skupino, prvo leto v novembru porežem na višino 20 - 30 cm. Sem ga dobro razumela? Lahko že prvo leto Clematise iz skupine 2 (ki cvetijo dvakrat) v juniju po prvem cvetenju vršičkam, da vzpodbudim jesensko cvetenje?
Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.
Lep pozdrav!
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Srobot se lahko obreže. Če bi ga že takoj ob sajenju nekoliko prikrajšali, bi bil že na začezku bolj gost. res pa je, da z tem cvetenje nekoliko oddaljimo.
Navodilo prodajalca pa je žal napačno. Saj nikoli ne obrezujemo rastlin v jeseni. Obrežite jih po prvem cvetenju, Tako bodo hitro znaova pognali in še enkrat zacveteli. To velja za tiste, ki pocvitajo.
Pri sajenju pa je potrebno posvetiti posebno pozornost legi. Saj mora biti rastišče na takšnem mestu, da so korenine v senci, da se ne pregrejejo ali presušijo. Poganjki pa potrebujejo sonce. Če nimate takšne lege, je potrebno pred srobot posaditi kakšno drugo rastlino, ki bo delala senco samim koreninam.
|
|
|
|
|
 |
azaleja Level 1 user

Pridružen/-a: Pon Feb 2011 14:40 Prispevkov: 5
|
Najlepša hvala za odgovor.
Lego za posaditev Clematisov sem na vrtu izbrala že pred nakupom in s tem ne bom imela težav. Bolj bom morala biti pozorna na tista dva, ki ju bom posadila v lonec. Nameravam ju imeti na balkonu na severni strani, a o tem še razmišljam, ker bosta precej na kratko obsijana s soncem.
Pravilnemu obrezovanju bom prav tako posvetila maksimalno pozornost. Vaš odgovor je bil zelo koristen. Hvala.
Lep pozdrav!
|
|
|
|
|
 |
|
|  |