www.siljo-planet.net www.ArteLin.si

Portal
Domov Forum Button3 Tvoj Profil Button5 Išči Člani Zasebna Sporočila Prijava Registriraj se

Trenutno še niste registrirani uporabnik strani www.slavko-zgonec.net.Kliknite TUKAJ da se registrirate.
PREDLOG

www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Razno
Avtor Sporočilo
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

Starost: 60
Horoskop: Kozorog
Kitajski horoskop: Mačka
Pridružen/-a: Čet Maj 2010 19:48

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 7:40 am    Naslov sporočila: PREDLOG Odgovori s citatom

Spoštovani gospod Zgonec!
Rada bi predlagala nekaj. Vi tako in tako veliko pišete kaj in kako, četudi direktno ne sprašujemo (saj velikokrat mi laiki niti vemo kaj sploh lahko pride v poštev ali kaj bi se sploh dalo vprašati, ko pojma nimamo. Kot kaj je povedal ta (kateri že?) grški modrac:"Sedaj šele vem, kako nič ne vem".
Tako sem tudi jaz, ko sem začela (silim prilika) z vrtom pred 12 leti, mislila da saj nekaj že vem. In kako sem se začela in tudi zraven začela učiti, sem videla, kako nič ne vem. Sedaj pa v popolnosti vidim, kako nič ne vem. Res je, da sem vmes premišljevala, da bi se upisala v kakšno primerno šolo ampak-----mogla bi za vsako smer posebej se upisovati in napraviti za vsako 4 leta......a jaz pa hočem samo ta moj mali vrtiček obdelovati.
Gaja mi je bila izbira---ampak tam so --kot sem izkusila, večina "strokovnjakov" ki bi trebali deliti nasvete nam manj ve kot kaj jaz, ki pojma nimam.
Da skrajšam: mislim, da nisem edina ki bi "strokovno" obdeloval svoj vrtiček in rastlicine ampak "na amaterski podlagi". Torej, hoče ostati "amater" ampak rad bi pa vse eno kvalitetno delati z svojim rastlincam; takšni, ki že nekaj vse eno vejo in tudi niso ravno "nepismeni".
Ko sem gledala ta moj vrt in celotno dvorišče, ki je "umrlo" skoraj v popolnosti" sem se spomnila da Vam predlagam in prosim za naslednje:
--da mene (nas) vodite iz tega "propadanje" korak po korak. Torej, kot ste napisali: potrebovala sem tagete za svoj utrujeni vrt ker.......
Nič zaradi semen--ampak sedaj naj jih zakopljem....
Kaj naprej? Opisali ste kolobar ampak---kaj pa, ko jaz hočem paradižnik imeti a ne krompir in čebulo! in v mes solato in še---npr Bamijo (kaj sem že imela pa nisem zaznala da gniloba ni od dežja ampak od bolezni....)
Torej, hočem svoj mini vrtiček najbolj racionalno izkoristiti. Npr, če spomaldi zasadim z grahom, po tem ga imam za celo leto in ne izpalača mi se posaditi samo 2 grmička vsako leto. Ali pa že dvignem za stročji fižol--bom ga imela 2-3 leti in naslednje leto ga ne bom sadila ampak namesto tega nekaj drugega, kaj bom spet imela za 2-3 leta (v skrinji". Saj, kot sem videla, če 2 grma posadiš---ti ne uspe niti eden. Če posadiš 4, pa ti poraste vseh 4. Torej, če je premalo --vse propadne. Kot da je potrebno neko kritično število sadik, da bi sploh poraslo....
Torej, da bi Vi vodili nas prvo da razdremo svoje narobe postavljene vrtove in začnemo na novo--in vodili bi nas korak po korak.
Pa ne samo zelenjavni vrt. Saj vsak ima še kakšno sadje, po tem trato, pa rožice takšne in drugačne.....pa še notranje rože. Pač pisano. A rad bi vse lepo uredil, da bi bilo racionalno in praktšno. Npr v ostalem vrtu imam en kotiček met smerkami zasajenim na vogalu. To je moj "gozdiček" ampak se je bržljan in plevel tako razbohotil, da bi ga trebalo nekako urediti. Rada bi pa da ostane "gozdiček". Ampak vprašanje je tudi kako in kaj posaditi, ko ni več prave zemlje saj so korenine dreves. In kaj sploh po tem lahko uspe tam in kako? Ali pa kaj v dvorišče. Najboljše je to kaj je tukaj aktuelno. Dovolj mi je prenašanje ven in noter in izsiljevanja bogih rastlin. Kot kaj mi je dovolj tropskega rastlinja v sobah. Ko sem v tropih videla, kako veliki so filodendroni, ali monstere, pa pisane mavrine pa kakšno drevo je mango in avokado---sem se zgrozila, kako doma trpinčimo teh rastlin ko jih hočemo vzgojiti v lončku....
Ali pa vrtnice, --katere nikoli ne zacvetijo v pravi obliki, saj----ali jih skoz treba škropiti ali pa pojejo črvi.....
Torej, nasevete, ki bazirajo na nečem, kaj je racionlano, akonomično ne samo kaj se denarja tiče ampak dela, časa itn in kaj je primerno tudi za rastline, da jih ne bi trpinčili. In kaj človek resnično lahko z veseljem v svojem prostem času in za hobi uresniči. Rožice, katere bojo cvetele ena za drugo in popestrile vrt delo sezono; sadje, ki je dobro in racionalno, pa da ga imamo celo sezono, zelenjavo, ki se izplača doma brez večjega trudia in da je v veselje.
Upam, da ste me razumeli.
Nedolgo nazaj sem pogledala nek vrt, pa še kakšen manj "opisovan". Hvalijo se, kako nič ne škrpijo.....Ja, noter so tudi sadna drevesa--ampak to ni sadje!!! Saj so obrezana za ukras ali še to ne ali na njih sploh ni sadja ali pa nekaj neužitnega. To NI naravno vrtnarjenje. Ni ne sadni vrt, ne ukrasni. Od daleč je samo iluzija nečesa. To nočem.
Ker je to kaj bi rada veliko dela, predlagam, in verjamem, da bi tudi drugi bili za: da pač določite kakšno ceno katero bi redno plačevali in dobijali takšno konkretno vodenje. Vmes bi še lahko spraševali če nam kaj ni jasno.
Oprositite, da sem bila dolga in hvala

Nazaj na vrh
Oglasi

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 7:40 am    Naslov sporočila: Oglasi

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 15, 2011 7:06 pm    Naslov sporočila: Odgovor Odgovori s citatom

Namenoma sem nekoliko počakal z odgovorom, saj sem hotel videti reakcijo uporabnikov te strani. V mesecu in pol si je to temo ogledalo več kot 24400 uporabnikov, pa se ni oglasil niti eden. To pa pomeni, kar sam že dolgo vem, da je vse vrtnarsko svetovanje danes na internetu. Vsi podatki so tako rekoč brezplačni. Rekli boste da je to tako kot pri klubu, ki ste ga omenila, kjer strokovnjaki manj vedo od njihovih članov. Res je na spletu je vsaj 30% popolnoma neuporabnih in celo zavajajočih zadev. Vendar 50% pa je kar pravih.
Obvezati se, da bi sproti pisal neka navodila in napotke je nekaj, kar je tako rekoč neizvedljivo. Saj to zahteva zelo veliko dela. In če je nekdo pripravljen nekaj plačati, hoče imeti vse kar ga zanima takoj na mizi, oziroma na svojem računalniku. Meni pa tega,čas za enkrat še ne dopušča.
Pa še par besed o stroških in plačevanju vrtnarskih nasvetov. Nekaj podobnega smo organizirali preko revije Moj mali svet pred več kot četrt stoletja. Nekaj mesecev je eden od nas takratnih sodelavcev dežural v uredništvu. Obiskovalci so prinašali različne vzorce. Ker je bilo potrebno te smeti pospraviti, smo sklenili, da sodelavci dežuramo brezplačno. Nasvete pa zaračunamo, da lahko plačamo snažilki, ki je zaradi nas morala ostati dve uri dalj na delo. Nasvet pa smo zaračunali toliko, kot je takrat stala navadna kava. Pa da ne boste mislili v hotelu, ne v navadnem bifejo. Po pribljižno 3 mesecih ni bilo nikogar več in smo dežurstvo opustili.
Vrtnarski nasveti so pri nas zanimivi samo če so brezplačni.

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

Starost: 60
Horoskop: Kozorog
Kitajski horoskop: Mačka
Pridružen/-a: Čet Maj 2010 19:48

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 17, 2011 3:12 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Na žalost, tako je na vseh področjih.....in po tem se bomo čudili, zakaj smo spet padli na nivo "kamene dobe", saj pomešamo vse v en kotel a prepričani smo, da sedaj pa že vse vemo in obvladamo.
Hvala za Vaš trud.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
   www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Razno Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Forum Map
Site Map

990 Attacks blocked

XML Site Map Sitemaps Forum Sitemaps RSS Novice URL List

Glasujte za stran www.slavko-zgonec.net

Izmenjava reklamnih pasic

Website is based on phpBB2 , phpBB SEO , Full Album Pack , IM Portal
Website is Protected by CBACK CrackerTracker and Optimized & Customized By Siljo.
Website is using  MySQL Database with Php & Zend.

Page generation = 1.1131 seconds, mySQL queries = 28, GZIP = on Debug = on,
mySQL version = 5.5.8, php version = 5.3.5, zend version = 2.3.0

Server Load: 12 page(s) served in previous 5 minutes.