www.siljo-planet.net www.ArteLin.si

Portal
Domov Forum Button3 Tvoj Profil Button5 Išči Člani Zasebna Sporočila Prijava Registriraj se

Trenutno še niste registrirani uporabnik strani www.slavko-zgonec.net.Kliknite TUKAJ da se registrirate.
Problem s hortenzijo

www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Rastlinske bolezni
Avtor Sporočilo
nahaha
Level 1 user
Level 1 user

Pridružen/-a: Sre Maj 2011 10:14

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2011 10:59 am    Naslov sporočila: Problem s hortenzijo Odgovori s citatom

Imam hortenzijo v loncu (kupila lani), ki je letos krasno pognala in ima veliko nastavkov za cvetenje. Prezimila je v svetli garaži, zalivana z deževnico. Lani je po nakupi nisem presadila zato sem to storila pred cca 14 dnevi (v nekoliko večji lonec sem dodala zemlje in pa malo specialnega gnojila za hortenzije). Še vedno jo nisem prestavila ven.

Sedaj pa opažam, da spodaj, mladi listi odpadajo, na lisith so rjave lise, videla pa sem tudi nekaj podobnega beli pajčevi.

V knjigi sem - glede na izgled listov, ki odmirajo - našla naslednjo obrazložitev: "Rjave lise na listih - glivična okužba. Okužene dele potresemo z žveplom ali pršimo z namenskim fungicidom."

Lepo prosim za pomoč, ker hortenzija je prekrasna venda se bojim, da bodo počasi odpadli vsi listi... Kaj je to? Morda res glivična okužba? Kaj lahko naredim?

Hvala!

Nazaj na vrh
Oglasi

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2011 10:59 am    Naslov sporočila: Oglasi

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2011 6:50 pm    Naslov sporočila: Hortenzija Odgovori s citatom

Rastlin ni nikoli priporočljivo presajati, ko so sredi najbolj bujne rasti. Glede na to, da hortenzije največkrat napade pepelasta plesen v deževnem vremenu, ko odcvita pa še siva plesen, sem trdno prepričan, da vaša hoirtenzija nima nobene od omenjenih bolezni. Rjavenje konic listov in njihovo odpadanje ste povzročila z neprimernim časom presajanja. Sedaj jo poškropite po listih s pripravkom Agrostemin in tekočim listnim gnojilom Foliar, da se bo čin hitreje znova ukoreninila. Po presaditvi rastlina kljub novi zemlji ne dobiva hrane, dokler se dobro ne ukorenini. Škropljenje ponovite po 10 dneh.
Ugotavljanje bolezni in škodljivcev po literaturi je običajno nevarno, ker pogosto naletimo na nasvete, ki so celo škodljivi. Posebno zadnje čase recenzije delajo namesto strokovnjakov, ki se na problematiko spoznajo, kar uredniki, ki niti ne vedo za kaj se gre.

Nazaj na vrh
nahaha
Level 1 user
Level 1 user

Pridružen/-a: Sre Maj 2011 10:14

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 05, 2011 8:56 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Hvala za pojasnilo, bom upoštevala nasvet.
Včeraj sem hortenzijo temeljito pregledala in ugotovila, da so na njej pajčevinaste niti in pa kot neke drobcene uši (rjave in bele) tako, da vseeno izgleda da jo je nekaj napadlo. Morda kapar?
Hvala za vaše cenjeno mnenje in predlog rešitve.

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 08, 2011 5:14 pm    Naslov sporočila: Hortenzija Odgovori s citatom

Zatiranje kaparja je težavno, ker ni na voljo nobenega res učinkovitega pripravka. Če uporabite Mospilan najmanj dvakrat v presledku 10 dni, ga boste zatrli. Zaradi boljšega oprijemanja pa mu dodajte še par kapljic tekočega detergenta.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
   www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Rastlinske bolezni Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Forum Map
Site Map

990 Attacks blocked

XML Site Map Sitemaps Forum Sitemaps RSS Novice URL List

Glasujte za stran www.slavko-zgonec.net

Izmenjava reklamnih pasic

Website is based on phpBB2 , phpBB SEO , Full Album Pack , IM Portal
Website is Protected by CBACK CrackerTracker and Optimized & Customized By Siljo.
Website is using  MySQL Database with Php & Zend.

Page generation = 1.1035 seconds, mySQL queries = 32, GZIP = on Debug = on,
mySQL version = 5.5.8, php version = 5.3.5, zend version = 2.3.0

Server Load: 13 page(s) served in previous 5 minutes.