www.siljo-planet.net www.ArteLin.si

Portal
Domov Forum Button3 Tvoj Profil Button5 Išči Člani Zasebna Sporočila Prijava Registriraj se

Trenutno še niste registrirani uporabnik strani www.slavko-zgonec.net.Kliknite TUKAJ da se registrirate.
Rdečežilna maranta

www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Sobne rastline
Avtor Sporočilo
novak.berni
Level 1 user
Level 1 user

Pridružen/-a: Tor Mar 2010 10:25

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 10:39 am    Naslov sporočila: rdečežilna maranta Odgovori s citatom

lepo pozdravljeni,

sem vaša nova uporabnica, zato upam, da sem storila vse po pravilih. zanimam pa se za rdečežilno maranto. mislim, da je to. iskala sem jo na internetu in našla podobno moji, le da je ta bolj nizke rasti. kupila sem jo pred pred približno tremi leti in je bila visoka cca.1m-1.5m. zelo lepo mi je delala, popolnoma nezahtevna, dokler je nisem pred kakšnim letom in pol presadila, ker je imela polno posodo prepletenih korenin. ob tem sem jo tudi ločila, iz šopkov, ki jih je ustvarila nakoncu steblov sem naredila podtaknjence, ki so se lepo ukoreninili. od takrat mi ta roža ni naredila nič. je sicer živa, ampak ne dela na rasti, šopki so še vedno iste velikosti, razvijajo se novi listi, stari odmrejo. želela bi jo nazaj, ker je bila res lepa. sem pa zasledila nekje, da potrebuje mešanico cvetlične in šotne zemlje in sem jo pred kratkim presadila. zdaj pa čakam. kaj mi svetujete za naprej?

najlepše se vam zahvaljujem za informacije
bernarda

Nazaj na vrh
Oglasi

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 10:39 am    Naslov sporočila: Oglasi

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 8:38 pm    Naslov sporočila: Maranta Odgovori s citatom

Presajanje je za vsako rastlino zelo huda operacija. Če pa rastlino še razdelimo, ji povzročimo dodatne rane. Marsikatera rastlina nam takšen poseg tako zameri, da celo propade.
Po presaditvi bi jo bilo potrebno takoj zaliti proti koreninski gnilobi s pripravkoma Previcur in Octave.
Nato pa se jo po listih poškropi še s pripravkom Agrostemin in tekočim listnim gnojilom Foliar, da preprečimo tako imenovani presajalni šok.
Sedaj ko je od presaditve preteklo že več kot leto dni, jo poškropite nekajkrat po listih s pripravkom Agrostemin in tekočim listnim gnojilom Foliar. Škropljenje ponovite vsaj tri krat v 7 dnevnih presledkih.
Zelo pomembno pa je tudi to, v kakšen substrat jo presadimo. Marante hočejo rahlo humusno prst. Nasvet, ki ste ga porebrala, da se cvetlični zemlji doda šoto je prepisal nekdo, ki nima prav veliko pojma o rastlinah. Zadnjih 35 let se uporabljajo tako imenovani substrati, ki so narejeni skoraj izključno na osnovi šote. In šoti ne bomo dodajali šoto, ker so v tovarni zmešali skupaj že nekaj vrst šote.
Povarniško pripravljenemu substratu bi lahko dodali samo listovko, ki pa bi jo bilo potrebno predhodno razkužiti zaradi nevarnosti vnosa nekaterih škodljivcev, ki bi lahko naredili škodo na koreninah, pa celo listih.
Maranta izvira iz toplih tropskih predelov, kjer je visoka zračna vlaga. Zato jo je potrebno tudi v stanovanju večkrat dnevno orositi z mehko mlačno vodo, s tem preprečimo zvijanje in sušenje listov.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
   www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Sobne rastline Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Forum Map
Site Map

990 Attacks blocked

XML Site Map Sitemaps Forum Sitemaps RSS Novice URL List

Glasujte za stran www.slavko-zgonec.net

Izmenjava reklamnih pasic

Website is based on phpBB2 , phpBB SEO , Full Album Pack , IM Portal
Website is Protected by CBACK CrackerTracker and Optimized & Customized By Siljo.
Website is using  MySQL Database with Php & Zend.

Page generation = 1.1209 seconds, mySQL queries = 27, GZIP = on Debug = on,
mySQL version = 5.5.8, php version = 5.3.5, zend version = 2.3.0

Server Load: 18 page(s) served in previous 5 minutes.