|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
roza Gost
|
Pozdravljeni.
Prosim vas, če mi lahko pomagate. Mojemu rododendronu, ki je bil posajen lansko jesen in je že cvetel in tudi dvakrat nastavil nove liste, so pričeli rdečeti listi in to stari, na spodnjem delu ene veje.
Zanima me, ali gre za kakšno bolezen in kako naj ukrepam.
Hvala in lep pozdrav!
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Pošljite fotografijo kako zgleda veja rododendrona. Saj je samo po opisu nemogoče reči, za kaj gre.
|
|
|
|
|
 |
roza Gost
|
Pošiljam sliki. Upam, da bo sedaj mogoče reči kaj bi to bilo.
Lep dan!
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Z vašim rododendronom bo vse v redu. Vidi se, da je mlajši poganjek temno zelen. Starejši listi pa so nekoliko bledikasti, kar gre pripisati dejstvu, da ste ga najbrš kupili v kakšnem vrtnem centru, kjer je bil zalivan s trdo vodovodno vodo. Ker je bilo v letošnjem poletju zelo vroče, je rastlina oddajala z listi več vode, kot jo je lahko s koreninami načrpala. Zato sterejše liste, ki ne asimilirajo več, vodo pa oddajajo, enostavno uniči. Tako zmanjša listno površino, da lažje preživi.
V zimskem času, če bo zima brez snega, ga ne pozabite zalivati. Marca pa ga pognojite s specialnim gnojilom za rododedrone. Gnojenje ponovite še enkrat pred in takoj po cvetenju.
Priporočljivo pa je, da ga že pred cvetenjem pognojite še z listnim gnojilom Foliar PK, ker se je izkazalo, da okrepi rastline proti peronospori, ki je nova bolezen rododendronov in proti kateri nimamo ustreznega zdravila. Ko pa po cvetenju odžene nove liste, gnojenje skozi liste še nekajkrat ponovite.
|
|
|
|
|
 |
roza Gost
|
Najlepša hvala za pojasnilo in navodila.
Lep pozdrav!
|
|
|
|
|
 |
|
|  |