|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
Lodiander Level 1 user

Pridružen/-a: Pon Jun 2010 19:40 Prispevkov: 1
|
Pozdravljeni!
Vljudno prosim za kakršnokoli pomoč, namig, kaj se dogaja z mojimi rastlinami.
Imam zelo sončno teraso z direktnim popoldanskim soncem, na kateri imam v večjih lončenih loncih posajene grmovnice. Vsako leto kupim nove, vendar mi vse v nekaj mesecih propadejo s popolnoma enakimi simptomi: listi začnejo rjaveti od roba lista proti sredini in to rjavenje se širi od vrha lista proti bazi. Čez kak teden listi odpadejo, rastline ostane praktično brez vseh listov, čez kakšna dva meseca se spet popolnoma obraste (zrastejo novi zdravi listi), vendar se rjavenje spet ponovi na novih listih.
Po prvem propadlem poskusu s podarjenimi aukubami (ki itak niso za sonce) sem šla v "renomirano" drevesnico, kjer so mi svetovali (menda) ustrezne rastline za veliko sonca, vendar se je tudi s temi zgodilo isto. Drugo leto sem nove rastline posadila v nove lonce in z novo zemljo (če bi bil slučajno vzrok kaka okužba zemlje) - rezultat isti. Poleg aukub so mi tako propadli: dajcija, weigelia, rdeči javor, trdoleska, celo neka vrsta bora (rjavenje iglic in propad celotne rastline). Letos se zgodba ponavlja z lovorikovcem, pri čemer se je rjavenje začelo letos še preden je bilo sploh kaj pravega sonca, tako da po mojem laičnem mnenju sonce skoraj ne bi smelo biti vzrok za vse to.
Ali mi na podlagi napisanega lahko postavite kakšno diagnozo, kaj delam narobe? Po treh letih klavrnih poskusov mi zmanjkuje volje za nadaljevanje zelenenja terase in če se tudi letos ne bo izšlo, bom naslednje leto posadila v lonce raje koruzo in fižol - menda mi bo vsaj to dvoje uspelo obdržati pri življenju do septembra :oops:
Najlepša hvala!
Slikica letošnjega lovorikovca (na vseh rastlinah je izgledalo popolnoma enako):
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
Listi lovorikovca kažejo tipično sliko pomanjkanja vode. Verjetno pa je za propadanje različnih rastlin več vzrokov.
Posoda je vedno problematična iz več razlogov. Njena velikost, je tolikšna kot je. Stena posode se čez dan segreje, čez noč uhladi. Substrat? Verjetno ste vse rastline vsa leta sadila v šotnati tovarniško pripravljen substrat. Šota ne vsebuje nobene hrane. Ko se enkrat izsuši, jo zlepa ne moremo napojiti, ker vsa voda odteče. V takšnih primerih bi bilo veliko bolje rastline posaditi v vrtno zemljo, katero dobro pognojimo z organskim gnojilom. Lahko pa vrtni zemlji dodamo še za 20 % šotnega substrata.
Ko rastline prično odganjati in imajo po 3-4 liste, jih poškropimo po listih še s pripravkom Agrostemin in tekočim listnim gnojilom Foliar, da se rastline dobro ukoreninijo.
Stene posod pa bi bilo priporočljivo zaščititi z nečem, da se ne bi direktno segrevale. Lahko je to stiropor, ki bi stene posode ohranjal hladne.
Zalivanje je prav tako zelo pomembno in ga je potrebno izvajati če se le da v jutranjem času, dokler so rastline še hladne.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |