www.siljo-planet.net www.ArteLin.si

Portal
Domov Forum Button3 Tvoj Profil Button5 Išči Člani Zasebna Sporočila Prijava Registriraj se

Trenutno še niste registrirani uporabnik strani www.slavko-zgonec.net.Kliknite TUKAJ da se registrirate.
Robide

www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Sadjarstvo
Avtor Sporočilo
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

Starost: 60
Horoskop: Kozorog
Kitajski horoskop: Mačka
Pridružen/-a: Čet Maj 2010 19:48

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 17, 2011 6:12 pm    Naslov sporočila: Robide Odgovori s citatom

Spoštovani gospod Zgonec!
Imam dva grma robid, sigurno starih 20-25 let. Zdi se mi, da od samega začetka niso bile v redu. Letno ni več kot mogoče ha 1/2 kila lepih plodičev na njim, katere bi se dale sveže pojesti. Namreč, v plodu se šetevilne te "žogice" ki sestavljajo plod, postanejo olesenele. Prvo ne dozorevajo, hitro se zasušijo in postanejo trdi, tako da je plodič za svežo porabo neuporaben.. Marsikdaj je plodič podoben mozaiku, večinoma pa se ta del, ki je bližje peclju tako zasuši. Ali pa dolgo ostaja zelen, čeprav je drugi del ploda že zrel. Ne da ga se lepo otrgai, in dokler bi dozorel, tisti del, ki je že prej bil zrel, pa se zasuši--ta pač v črni barvi (in ne v rjavi, kot tisto prejšnje kaj sem opisala). Tudi tisti plodiči, ki so videti koliko toliko v redu, se zelo težko dajo odtrgati od peclja.
Nisem prepričana, zdi pa se mi, da je edino bilo nekaj boljše tisto leto, ko sem grmičem tedensko škropila, kot kaj jablano zraven. To leto sem pa po nekih strokovnih navodilih--pa je spet kriminalno. (Za robide se najdla samo dobrih navodil)
Seveda, takšne plodiče še uporabim za sok ali marmelado ampak sedaj pa mi je res "prekipelo".
Prosim za nasvet: za kaj sploh gre, kaj delam narobe, oziroma, ali bo mogoče boljše, da izkopljem in vržem stran? V tem primeru, ali se namesto njih da zasaditi kakšne druge robide ali drugo jagodičevje ali pa tudi tukaj treba zasaditi nekaj čisto drugega na to mesto? (in kaj?).
Hvala in lep pozdrav

Nazaj na vrh
Oglasi

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 17, 2011 6:12 pm    Naslov sporočila: Oglasi

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 6:11 pm    Naslov sporočila: Maline Odgovori s citatom

Maline so verjetno napadene od malinove pršice, zaradi česar se posamezn i plodovi ne razvijajo.
Verjetno je bilo med škropivi za jablane tudi kakšno sredstvo proti pršicam, zaradi tega je biolo takrat stanje boljše.
Spomladi takoj po cvetenju malin jih poškropite z Demitan-om ali Orthus-om in škropljenje po 10 dneh ponovite in plodovi bi se morali normalno razvijati.

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 7:04 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Se opravičujem! Narobe ste me razumeli. Gre za robide in ne za maline. A proti pršici redno škropim ne samo slučajno, prek jablane ampak tudi robide in maline. Zraven robid sta tudi dva grmička malin. Z njim je vse v redu (razen nekaj mokaste uši to leto. Ko smo prenehali obirati, sem poškropila z Calypso-m).

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 23, 2011 11:07 am    Naslov sporočila: Robidnice Odgovori s citatom

Vse kar velja za maline velja tudi za robidnice. Kateri pripravek uporabljate proti pršicam? Pršic je več vrst in problem so mehkokožne na katere pa ne delujejo vsi akaricidi.
Prizadete poganjke porežite, da poženejo novi, nato pa jih jeseni poškropite po odpadanju listja z enim od bakrovih pripravkov.

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 23, 2011 11:56 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Škropim z Demitanom nekjer 2 leti ali mogoče več. Prej sem imela več let nekaj, kaj je po tem ni več bil odobren (pa je bil konkretni in ne neki "bio"-za amaterje. Zdi se mi da je bilo nekaj na "N"). Sami poganjki so lepi. Nič jim ne manjka. Plodovi so pa skoraj vsi takšni, z zasušenimi deli. Redki so tisti, ki so v redu za sveže pojesti. In, od kdaj se spominjam, (a jaz skrbim za to že 12 let) so vedno takšni. Seveda, vedno jih porežem kot je treba, tudi z bakrom škropim jeseni in predpomladansko saj že 3-4 let (od kdaj sem se naučila, da tako treba z sdjem).
Laik sem--seveda, ampak po usporedbi z drugimi podatki sem pomislila na možnost virusa, ali tudi na neko mutacijo. Ker ne vem, sem še vedno poskušala in potrpežljivo upala. Vem, da za te po tem ni pomoči. Ampak, ne vem, ali tudi za njih velja kot za drugo sadje, da na isto mesto ne moreš isto posaditi?

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 23, 2011 6:38 pm    Naslov sporočila: Robida Odgovori s citatom

Če pa težave trajajo že tako dolgo je najbolje rastlino čim preje odstraniti. Res da na isto mesto ni mogoče posaditi iste ali sorodne rastline, preje kot po 3-4 letih. Ali pa da ozkopljete nekoliko večjo jamo, ki jo napolnite z drugo zemjo. Staro pa odstranite, ker je v njej veliko snovi, ki bi škodljivo uplivale na robidnice. Razen tega pa je v desetletju in več porabila vse hranilne snovi.

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 27, 2011 9:28 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Obiram te svoje boge robide in premišljujem. Res, da sem potrebovala sramotnih 10 let da se začnem zavedati...Upam, da bom sedaj lahko dala boljšo anamnezo. Torej, Robide so z severne strani hiše, nekaj metrov stran od hiše. Še naprej proti severu, za robidam je na oddaljenosti kakšnih 1-1,5 metri živa meja. Visina ogrodja je nekjer 2,5 metri. Tako sonca po leti dobijo zjutraj in zvečer. Z vzhodne strani je jablana, na južni strani se vrsta nadaljuje z nekaj poganjkov malin a "pogled" na zahod zapira velika češnja.
Najlepše robide mi rastejo ne na zračnem in sončnem delu grma ampak spodaj, na vejah, ki se zabijajo v živo mejo. Namreč, LEPE ROBIDE SO NA VEJAH, KI ŠE IMAJO ZELENE LISTE. Zgornje začnejo zelo hitro rumeneti. Rumenijo listi od roba navznoter. Po celem obimu začne in zvezdasto se širi proti sredini lista. Prvo je komaj opazna bledica, po tem se stopnjuje do nekroze in, seveda, proti notranjosti lista. Po tem se tudi vejice posušijo. Kako nižje je veja, to manj je izrazito to sušenje (oziroma, bolezen se širi od zgoraj navzdol. Tako so spodaj boljše robide, saj uspejo dozoreti preden se posušijo veje in listi.
To zadevo sem vedno opažala ampak sem jemala kot "normalno" propadanje, normalna razvojna faza., kot "jesensko sušenje listov".
Ali je to pegavost? Saj jo imam od dveh češenj, ki so razširili praktično na vse. Oziroma, kaj bi lahko bilo?
Hvala za odgovor in lep pozdrav

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 27, 2011 5:45 pm    Naslov sporočila: Robide Odgovori s citatom

Sedaj po obiranju robide ki so prizadete obrežite. Rez naj seže vsaj pedenj v zdrav les. Ko bo odpadlo polovico listja jih poškropite z enim od bakrovih pripravkov in nato še enkrat ko odpade vse listje.
Zaradi tega ker imate pegavost na češnjah, je možno da se je pojavila tudi na robidah. vendar to ni ista bolezen kot na češnji, ker si nista nič v sorodu.
Za kaj natančno gre pa je iz opisa nemogoče ugotoviti, ker so robide pri nas razen redkih izjem večinoma zdrave. Še vedno pa mislim, da bi bilo vse skupaj lahko posledica mehkokožnih pršic. Tem prija toplota in zaveje. Ker se lahko močno razmnožijo, je tudi škoda lahko zelo velika. Zato bi bilo smiselno pred zimo opraviti še eno škropljenje z Demitanom ali Ortusom.

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 27, 2011 6:47 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Hvala. Bom naredila.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
   www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Sadjarstvo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Forum Map
Site Map

990 Attacks blocked

XML Site Map Sitemaps Forum Sitemaps RSS Novice URL List

Glasujte za stran www.slavko-zgonec.net

Izmenjava reklamnih pasic

Website is based on phpBB2 , phpBB SEO , Full Album Pack , IM Portal
Website is Protected by CBACK CrackerTracker and Optimized & Customized By Siljo.
Website is using  MySQL Database with Php & Zend.

Page generation = 1.5078 seconds, mySQL queries = 37, GZIP = on Debug = on,
mySQL version = 5.5.8, php version = 5.3.5, zend version = 2.3.0

Server Load: 11 page(s) served in previous 5 minutes.