|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
Če porjavijo stari listi je to normalno. Rododendron ima namreč navado, da obdrži liste dve leti, nato pa tretje leto poženejo novi listi tisti iz prvega leta pa porjavijo in odpadejo. Koliko listov odpade in koliko starih listov še ostane pa je odvisno od marsičesa. Če ga pozimi niste zalivali, jih zaradi tega sedaj odpade več, kot bi jih normalno. Podobno je tudi poleti v hudi vročini.
Škropljenje s pripravkom Octave ni nič pomagalo, ker ne gre za bolezen. Pomagalo bi; če bi ga poškropili s pripravkom Agrostemin in tekočim listnim gnojilom Foliar PK. Saj se po nekajkratnem škropljenju rastlina bolje ukorenini in načrpa več vode, kar ima za posledico, da lahko obdrži več listov.
|
|
|
|
|
 |
Kornelija Level 4 user

Starost: 60 Horoskop:  Kitajski horoskop:  Pridružen/-a: Čet Maj 2010 19:48 Prispevkov: 63
|
Problem je v tem, da se mi zdi, da to ni fiziološko rjavenje ampak vse eno bolezensko.Saj mi je dvorišče polno z pegavostjo in še z marsičem drugim. Kaj še v diferencialni diagnozi pride v poštev?
Zimi nisem zalivala, ampak, čeprav je princip jasen, z tem je vse eno precej problemov. Ker, če zmrzuje, po tem tudi ta voda z katerim bi zalila samo zmrzne.
Agrosemin sem, na podlagi Vaših nasvetov, hotela kupiti in sem "padla v nezavest" ko sem videla ceno. Tako se bom odrekla tovrstne pomoči mojim rastlinicam in tudi (zaradi enakega vzroka) Previkurja (saj ni pomagal in moje trobentice še naprej gnijejo. Sedaj sem se spomnila, da sem mogoče kirvo diagnosticirala in sem sedaj poškropila z Teldorjem)
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
V zimskem času je zalivanje rododendronov življensko pomembno. Če je zemlja zmrznjena, bo nekaj vode vse eno prišlo do korenin, ker zalivamo opoldan, ko se običajno malo ogreje.
Ne vem kateri Agrostemin ste gledala, da je bil tako drag. Verjetno pol kilogramsko pakiranje ki je za en hektar površine.
Previkur ne pomaga proti gnitju, če ni povzročitelj točno določena gliva. Zato moramo vedno uporabiti kombinacijo Previkur-ja in Octave, da pokrijemo celoten spekter povzročiteljev. Tudi Teldor ni čudežen pripravek in deluje na sivo plesen, če je ta povzročitelj, na druge plesni pa ne deluje.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Agrostemin se ne uporablja za zalivanje temveč za škropljenje. Z vsega 5 grami poškropimo 100 kvadratnih metrov površine. To pomeni, da se uporablja v zelo majhnih količinah. Razen tega je priporočljivo, da se uporabi trikrat v eni sezoni. Če upoštevamo da pri plodovkah lahko pridobimo tudi 20% in več pridelka, je njegova cena zelo relativna. Ena sama sadika cepljene zelenjave stane v trgovskem centru okrog 4 eure. Če bi ljudje vedeli, kaj potrebujejo rastline, bi včasih raje kupili kakšno rastlino manj, pa zato bolje poskrbeli za ostale.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Rododendron v loncu bo povzročal več težav, kot tisti, ki so posajeni na vrtu. Saj se stene v mrazu močno ohladijo, v vročini pa segrejejo. Korenine pa enostavno niso navajene tako velikih temperaturnih sprememb. Potem je tu še zalivanje.
Sedaj ga poškropite po listih s pripravkom Foliar železo. Škropljenje po 10 dneh še enkrat ponovite in novi listi, ki bodo odgnali bodo zopet temno zeleni.
Pri zalivanju pazite, da ga zalivate samo z mehko vodo.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |