www.siljo-planet.net www.ArteLin.si

Portal
Domov Forum Button3 Tvoj Profil Button5 Išči Člani Zasebna Sporočila Prijava Registriraj se

Trenutno še niste registrirani uporabnik strani www.slavko-zgonec.net.Kliknite TUKAJ da se registrirate.
Rododendron - bolezen

www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Okenske in balkonske rastline
Avtor Sporočilo
olga21
Level 1 user
Level 1 user

Starost: 54
Horoskop: Oven
Kitajski horoskop: Petelin
Pridružen/-a: Sob Feb 2009 9:37
Kraj: cerknica

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2009 11:50 am    Naslov sporočila: rododendron - bolezen Odgovori s citatom

Rododendron ima spodnje list rjave (glej sliko)
kakšna je to bolezen in s čim naj špricam?
hvala za odgovor...lp

Image 812

Nazadnje urejal/a olga21 Sob Mar 28, 2009 3:33 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Nazaj na vrh
Oglasi

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2009 11:50 am    Naslov sporočila: Oglasi

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

Starost: 60
Horoskop: Kozorog
Kitajski horoskop: Mačka
Pridružen/-a: Čet Maj 2010 19:48

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 12, 2010 3:25 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Jaz bi se tudi pridružila tem uprašanju, ker moj je tudi dobil takšne liste. Neki dan sem poškropila z Octave ampak, to je bilo brez pravega vedenja o zadevi. Hvala za odgovor

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 12, 2010 5:47 pm    Naslov sporočila: Rododendron Odgovori s citatom

Če porjavijo stari listi je to normalno. Rododendron ima namreč navado, da obdrži liste dve leti, nato pa tretje leto poženejo novi listi tisti iz prvega leta pa porjavijo in odpadejo. Koliko listov odpade in koliko starih listov še ostane pa je odvisno od marsičesa. Če ga pozimi niste zalivali, jih zaradi tega sedaj odpade več, kot bi jih normalno. Podobno je tudi poleti v hudi vročini.
Škropljenje s pripravkom Octave ni nič pomagalo, ker ne gre za bolezen. Pomagalo bi; če bi ga poškropili s pripravkom Agrostemin in tekočim listnim gnojilom Foliar PK. Saj se po nekajkratnem škropljenju rastlina bolje ukorenini in načrpa več vode, kar ima za posledico, da lahko obdrži več listov.

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 2:01 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Problem je v tem, da se mi zdi, da to ni fiziološko rjavenje ampak vse eno bolezensko.Saj mi je dvorišče polno z pegavostjo in še z marsičem drugim. Kaj še v diferencialni diagnozi pride v poštev?
Zimi nisem zalivala, ampak, čeprav je princip jasen, z tem je vse eno precej problemov. Ker, če zmrzuje, po tem tudi ta voda z katerim bi zalila samo zmrzne.
Agrosemin sem, na podlagi Vaših nasvetov, hotela kupiti in sem "padla v nezavest" ko sem videla ceno. Tako se bom odrekla tovrstne pomoči mojim rastlinicam in tudi (zaradi enakega vzroka) Previkurja (saj ni pomagal in moje trobentice še naprej gnijejo. Sedaj sem se spomnila, da sem mogoče kirvo diagnosticirala in sem sedaj poškropila z Teldorjem)

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 5:07 pm    Naslov sporočila: Rododendron Odgovori s citatom

V zimskem času je zalivanje rododendronov življensko pomembno. Če je zemlja zmrznjena, bo nekaj vode vse eno prišlo do korenin, ker zalivamo opoldan, ko se običajno malo ogreje.
Ne vem kateri Agrostemin ste gledala, da je bil tako drag. Verjetno pol kilogramsko pakiranje ki je za en hektar površine.
Previkur ne pomaga proti gnitju, če ni povzročitelj točno določena gliva. Zato moramo vedno uporabiti kombinacijo Previkur-ja in Octave, da pokrijemo celoten spekter povzročiteljev. Tudi Teldor ni čudežen pripravek in deluje na sivo plesen, če je ta povzročitelj, na druge plesni pa ne deluje.

Nazaj na vrh
Kornelija
Level 4 user
Level 4 user

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 6:53 pm    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Octave je, seveda, bil zraven.
Agrosemin sem videla samo majhne verčkice od mogoče 100 g. --ne vem. Gre za to, da če hočem vse svoje rastline zaliti z Agrosteminom, bi bankrotirala (saj zraven še vse ostalo moram postoriti, poškropiti itn.) To so hudi okrivi katere je človek prisiljen vpoštevati. Ampak, to več ni vrtničakrsto. Malo je za hec ampak tudi za res. Okvirji terjajo človeka da se čim več nauči in da čim bolj ciljano deluje.
Inače, še enkrat hvala. Pa ne zameriti, da se občasno mogoče malo "provokativna".

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 7:21 pm    Naslov sporočila: Rododendron Odgovori s citatom

Agrostemin se ne uporablja za zalivanje temveč za škropljenje. Z vsega 5 grami poškropimo 100 kvadratnih metrov površine. To pomeni, da se uporablja v zelo majhnih količinah. Razen tega je priporočljivo, da se uporabi trikrat v eni sezoni. Če upoštevamo da pri plodovkah lahko pridobimo tudi 20% in več pridelka, je njegova cena zelo relativna. Ena sama sadika cepljene zelenjave stane v trgovskem centru okrog 4 eure. Če bi ljudje vedeli, kaj potrebujejo rastline, bi včasih raje kupili kakšno rastlino manj, pa zato bolje poskrbeli za ostale.

Nazaj na vrh
iskra
Level 1 user
Level 1 user

Starost: 31
Horoskop: Rak
Kitajski horoskop: Opica
Pridružen/-a: Pon Jun 2010 9:02
Kraj: Begunje

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 07, 2010 9:28 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Imam dva Rododendrona posajena v vrtnih loncih. Lepo sta uspevala in tudi letos že lepo cvetela, sedaj sta tudi pognala poganjke novih listov, a ima, ta ki je cvetel belo, lepe nove temne liste, drugi z roza cvetovi pa ima nove liste svetlejše zelene barve. Poleg te razlike, pa se je na tem z svetlejšimi novimi listi, na večini starih listov začel delati rjav rob. Je to normalno ali kaj delam narobe?

lp

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 07, 2010 8:09 pm    Naslov sporočila: Rododendron Odgovori s citatom

Rododendron v loncu bo povzročal več težav, kot tisti, ki so posajeni na vrtu. Saj se stene v mrazu močno ohladijo, v vročini pa segrejejo. Korenine pa enostavno niso navajene tako velikih temperaturnih sprememb. Potem je tu še zalivanje.
Sedaj ga poškropite po listih s pripravkom Foliar železo. Škropljenje po 10 dneh še enkrat ponovite in novi listi, ki bodo odgnali bodo zopet temno zeleni.
Pri zalivanju pazite, da ga zalivate samo z mehko vodo.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
   www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Okenske in balkonske rastline Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Forum Map
Site Map

933 Attacks blocked

XML Site Map Sitemaps Forum Sitemaps RSS Novice URL List

Glasujte za stran www.slavko-zgonec.net

Izmenjava reklamnih pasic

Website is based on phpBB2 , phpBB SEO , Full Album Pack , IM Portal
Website is Protected by CBACK CrackerTracker and Optimized & Customized By Siljo.
Website is using  MySQL Database with Php & Zend.

Page generation = 1.4612 seconds, mySQL queries = 34, GZIP = on Debug = on,
mySQL version = 5.5.8, php version = 5.3.5, zend version = 2.3.0

Server Load: 143 page(s) served in previous 5 minutes.