|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Tulipani so med vsemi spomladi cvetočimi čebulnicami najbolj številni. Zastopani so v vseh mogočih barvah in barvnih nijansah. Kdor želi uživati v bogatem cvetenju tulipanov, jih mora posati že meseca oktobra. Saj se morajo čebulice do nastopa mraza že dobro ukoreniniti.
Tulipanov nikoli ne sadimo s sadilnim klinom, temveč s sadilno lopatko ali posebnim sadilnikom za čebulice. S sadilnikom natančno lahko posadimo vse čebulice na popolnoma isto globino, kar pomeni, da bodo spomladi vse čebulice odgnale v istem času.
Tulipani pa pridejo najbolj do izraza, če so posajeni v skupine, po več skupaj. Posamezni cvetovi se izgubijo med drugimi rastlinami.
Priporočljivo je, da čebulice, tudi če so nove, pred sajenjem razkužimo. To storimo tako, da jih za 1 uro namočimo v o,2% Previcur in 0,04% Octave. Tako preprečimo koreninsko gnilobo.

|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
su3 Gost
|
Pozdravljen,
najprej vam želim vse najlepše v letu 2010. :)
Mene pa zanima kako je s sejanjem tulipanov,dobila sem seme vrste tulipa tarda, to naj bi bil divji tulipan,in rada bi poizkusila s temi semeni zato bi mi prišel vsak nasvet prav
lp Suzana
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Botanične vrste se lahko razmnoži tudi s semenom. Razmnoževanje pa je precej dolgotrajni postopek, saj traja od semena pa do setve več let. Ker smo sredi zime, bi bilo smiselno počakati do februarja meseca. Nato pa se seme na namoči v rastopino pripravka Agrostemin, da bodo hitreje in bolj enakomerno skalila. Lonček ali korito v katerega jih boste posejali, postavite na svetlo in toplo mesto. Skrbite, da se substrat nikoli ne izsuši. Do pomladi bodo pognale drobne rastlinice, ki jih bo treba redno dognojevati, da se bodo čebulice do jeseni že malo odebelile, da bodo lahko prezimile. Od sredine maja pa jih prenesete ven na prosto. Vendar pazite, da jih sonce ne poškoduje. Ven jih je potrebno prenesti v oblačnem ali še boljše v deževnem vremenu, da se navadijo na močnejšo osvetlitev.
|
|
|
|
|
 |
su3 Gost
|
Skoraj ob istem času kot lani :)
Vse najlepše v letu 2011.
Zanima me če lahko s semeni lilij in ostalih čebulnic delam tako kot s tulipani, se pravi sejem februarja
lp Suzana
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Tudi seme lilij lahko posejete v februarju, saj kar nekaj časa traja, da seme skali. Seveda je najlažje razmnožiti lilije, ki niso hibridi.
Lilije je veliko lažje in hitreje razmnožiti z luskami od čebulic, kot pa s semenom. Te posadimo in v nekaj letih vzgojimo čebulice, ki bodo popolnoma enake kot matične rastline. Pri razmnoževanju s semenom pa nikoli ne vemo kaj bo iz semena zraslo.
|
|
|
|
|
 |
su3 Gost
|
Pozdravljen;
najprej hvala za odgovor, ni pomembno koliko časa bo rastlina potrebovala
in kakšna bo,ko bo cvetela!
To delam za moje veselje