|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
Vrtnice veljajo za eno od najpogostejših grmovnic na vrtu. Pogosto pa vidimo, da so mnoge rastline nepravilno posajene. Če rastlino posadimo preveč globoko, potem bo slabo rasla. Če pa jo posadimo preveč plitvo, pa zopet ni dobro. Saj se zemlja nekoliko usede in korenine so kar na enkrat zunaj. To pa pomeni, da tako posajena rastlina kaj lahko pozebe in to do tal. Zato pri sajenju vrtnic pazimo, da je cepljeno mesto vsaj 3 cm globoko v zemlji. Pri vspenjalkah pa naj bo ta globina 5 cm.
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
lidya123 Level 2 user

Pridružen/-a: Pet Jul 2009 18:26 Prispevkov: 20
|
Mene zanima kako je z "podtaknjencem" vrtnice? Imam eno prekrasno vrtnico, ki pa je očitno že zelo stara in se mi zdi, da ne bo dolgo več. Soseda si menda tako razmnožuje vrtnice in ji uspeva, jaz pa sem že nekajkrat poskusila pa nič.
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Vrtnice se najlažje razmnožijo s cepljenjem. Vendar moramo v ta namen imeti podlago (šipek) na katero jo cepimo. Tega pa v večini primerov nimamo. Razen če nekje v naravi vidite šipkov grm in nanj cepite. Nato pa si posejete seme šipka, kar pa je dolgotrajen postopek.
Razmnoževanje s potaknjenci je mogoče pri številnih sortah. Nekatere se zelo hitro in z lahkoto ukoreninijo, druge pa malo težje. Poznamo pa dve vrsti potaknjencev in sicer lesnate in zimzelene. Lesnate potaknjence delamo meseca februarja, ko vrtnice obrežemo. Poganjek odrežemo tako, da ima 2-3 očesa. Gredico kamor jih nameravamo posaditi najprej dobro prerahljamo. Nato jo pokrijemo s črno folijo ali pa vrtnarsko tkanino za jagode. V folijo ali tkanino naredimo z velikim žebljem ali palico luknje in vanje potisnemo potaknjence, tako da gleda iz folije samo vrhnje oko. Nato gredico s potaknjenci dobro zalijemo z vodo. Do poletja ne samo da potaknjenci zrastejo, temveč se tudi dobro ukoreninijo. Da bodo imeli dober koreninski sistem, pa jim pomagamo tako, da ko potaknjenci prično brsteti jih poškropimo s pripravkom Agroistemin in tekočim gnojilom Foliar. Škropljenje ponovimo vsaj še dvakrat v 10 dnevnih presledkih. Seveda pa jih razen tega tudi redno zalivamo, v kolikor je vreme sušno, brez padavin. Toliko za enkrat. V naslednjih dneh pa bom praktično s fotografinami prikazal kako se naredi letne potaknjence. Saj je, kot sem pred kratkim slišal v eni od radijskih oddaj to velika umetnost celo za strokovnjake. Naše babice so brez posebnega znanja to delale zelo uspešno.
|
|
|
|
|
 |
lidya123 Level 2 user

Pridružen/-a: Pet Jul 2009 18:26 Prispevkov: 20
|
Super, se že veselim fotografij! :D
|
|
|
|
|
 |
vita Level 1 user

Pridružen/-a: Čet Jun 2010 12:22 Prispevkov: 2
|
« slavko » je napisal/a:
V naslednjih dneh pa bom praktično s fotografinami prikazal kako se naredi letne potaknjence.
Prav to mene "žuli" zato lepo prosim za ta poduk, ker menim, da je ravnokar pravi čas za letne potaknjence.
Hvala
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Vrtnice sedaj cvetijo, zato je potrebno še malo počakati. Slikovni prikaz razmnoževanja s potaknjenci sledi čez kakšen teden.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |