www.siljo-planet.net www.ArteLin.si

Portal
Domov Forum Button3 Tvoj Profil Button5 Išči Člani Zasebna Sporočila Prijava Registriraj se

Trenutno še niste registrirani uporabnik strani www.slavko-zgonec.net.Kliknite TUKAJ da se registrirate.
Šeflera

www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Rastlinski škodljivci
Avtor Sporočilo
nahaha
Level 1 user
Level 1 user

Pridružen/-a: Sre Maj 2011 10:14

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2011 11:21 am    Naslov sporočila: Šeflera Odgovori s citatom

Na veliki stari, a še vedno zelo listno bogati, šefleri smo opazil, da "medi". Ker se to ni zgodilo še nikoli v 10 letih smo predvidli, da gre za kakšnega škodlivca zato smo jo pošpricali s pripravkom za zatiranje uši (celo 2 x).
Še vedno ni OK. Na rastlini so majhne rjave luske, na steblu, na pecljih, na spodnji strani listov (težko se odstranijo).
V eni knjigi sem prebrala, da je to voskasta uš. Zanima me, če je to res, ker do sedaj sem vedela le, da ta uš dela nekakšna bela gnezdeca, na tej šefleri pa ni niti sedi o kakšni beli volni.
Lepo vas prosim, svetujete s čim naj jo poškropimo (in ali zalijemo), da se rešimo te težave saj ne samo, da je vse okrog rasline na tleh lepljivo, tudi listi so vedno grši in seveda odpadajo. Bojim se, da se bo zadeva prenesla še na druge sobne rastline.

Hvala lepa za nasvet.

Nazaj na vrh
Oglasi

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2011 11:21 am    Naslov sporočila: Oglasi

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2011 6:43 pm    Naslov sporočila: Šeflera Odgovori s citatom

Šeflero je verjetno napadel kapar (ščitasta uš). Ta običajno pušča velike količine medene rose.
Sedaj bi bilo najbolje, da se liste in stebla obriše z mehko gobo, ki jo namočite v blago milnico. Tako kaparja premaknete, da škropivo bolje učinkuje. Nato pa jo poškropite in zalijte s pripravkom Mospilan. Škropljenje bo potrebno po 10 dneh vsaj še enkrat ponoviti.
Kapar pa se lahko raznese na številne sobne rastline, zato bodite pozorni, če se bo še kje kaj pojavilo.

Nazaj na vrh
nahaha
Level 1 user
Level 1 user

Pridružen/-a: Sre Maj 2011 10:14

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 05, 2011 8:34 am    Naslov sporočila: Re: Odgovori s citatom

Hvala za nasvet, bom poskusila še s Mospilan, ker doma sem preverila in dejansko je bila že pošpricana z insekticidom, ki naj bi deloval prosti kaparjem. Nismo pa nič prej brisali s krpo, ker te luske sploh ne gredo stran pa tudi listov je ogromno. Vsekakor bomo še enkrat poskusili.
Preverila sem način mešanja Mospilan z vodo in vas lepo prosim za pomoč. V navodilu piše do 4 g pripravka na 100 m2 ob porabi vode 10 l/100m2. Nikakor ne morem ugotoviti kaj to dejansko pomeni oz. kakšne količine naj pripravim za škropljenje in nato še za zalitje Šeflere, da ne bi bilo "premočno". Bi pa zalila za vsak slučaj še ostale sobne rastline, ki so v tem prostoru (razni fikusi in orhideje), sem jih že preverila in ne kažejo znakov kaparja.
Še enkrat hvala!

Nazaj na vrh
slavko
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 05, 2011 10:08 pm    Naslov sporočila: Kapar Odgovori s citatom

Ker se škropiva pripravi toliko kolikor ga potrebujemo za erno škropljenje, priporočam da ga daste 1 gr na 2,5 litra vode in kar bo škropiva ostalo z njim rastlino zalijete.
Zadnjih 5 let nimamo nobenega insekticida, ki bi dobro deloval na kaparja. Zato je potrebno da ga obrišemo in z tem premaknemo, da sploh kaj deluje. V sadjarstvu se uporabljajo v ta namen olja, ki pa listom škodujejo. To pa pomeni, da ga ne moremo brez velike škode uporabiti na nobeni sobni rastlini.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
   www.slavko-zgonec.net Seznam forumov -> Rastlinski škodljivci Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Forum Map
Site Map

990 Attacks blocked

XML Site Map Sitemaps Forum Sitemaps RSS Novice URL List

Glasujte za stran www.slavko-zgonec.net

Izmenjava reklamnih pasic

Website is based on phpBB2 , phpBB SEO , Full Album Pack , IM Portal
Website is Protected by CBACK CrackerTracker and Optimized & Customized By Siljo.
Website is using  MySQL Database with Php & Zend.

Page generation = 1.0987 seconds, mySQL queries = 29, GZIP = on Debug = on,
mySQL version = 5.5.8, php version = 5.3.5, zend version = 2.3.0

Server Load: 12 page(s) served in previous 5 minutes.