|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
Bananaman Gost
|
Kolegom na forumu bi bil hvalezen za kakrsenkoli koristen nasvet pri naslednjem problemu.
Pred nekaj leti sem se vselil v starejso hiso s precej sencnim vrtom (vrt je dimenzij nekje 20 x 8 m, ob obeh daljsih stranicah je zasajeno precej visoko grmovje - npr. lovorikovci in podobno). Trava je na vrtu bolj slabo oz. vedno slabse uspevala, zato sem se lansko spomlad lotil sanacije.
Najprej sem marca obrezal grmovje in drevje, kar mi je lepo uspelo, dalo grmovju in drevju lepso obliko in ga " zgostilo " ter hkrati prineslo vec svetlobe na vrt, za kar menim, da lahko travi le koristi.
Trato (ki to skoraj vec ni bila - bilo je tudi precej mahu) sem v celoti prekopal do globine kakih 20 cm, na vrt povrsine kakih 160 m2 dodal priblizno 200 kg nove kupljene vrtne zemlje, posejal travno mesanico za sencne lege in deteljo ter zalival (to je bilo konec maja). Trava je zacela rasti po priblizno 2 tednih, prva dva meseca je vse izgledalo odlicno, nato pa je zacela konec avgusta " crkavati " in je do oktobra prakticno vec ni bilo.
Ocitno sem nekaj - ali pa vec stvari - delal narobe. V prihajajoci pomladi se zelim zadeve lotiti ponovno, vendar uspesno. Kaj predlagate, da bo zadeva uspela ? Je problem v zakisanosti zemlje - naj jo dam na analizo ? Naj najprej gnojim in sele potem sejem ?
Vsak nasvet zelo dobrodosel!
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1267
Kraj: slovenija
|
Saniranje starega travnika ni tako enostavno, kot bi človek mislil. Saj vidimo da trava raste skoraj vse povsod, le v domačem vrtu ne.
Spomladi bo potrebno še enkrat prekopati celotno površino. V kolikor so tla težka, je potrebno dodati peska, šote in ustrezno organsko gnojilo. Saj v nasprotnem primeru s trato ne bo nič. Ostanki propadle trave bodo do spomladi toliko propadli, da ne bodo več povzročali težav.
V kolikor so tla peščena, pa se doda šota in po možnosti kakšna težja ilovnata zemlja.
Zemljišče se dobro zravna, povalja in poseje travo. Nato pa vse skupaj zalije. Priporočljivo bi bilo, da poškropiš po celi površini pripravek AGROSTEMIN, ki pospeši kalitev semena. Ko pa bo imela trava 3 do 4 lističe, jo ponovno poškropiš z Agrosteminom, kateremu se doda še tekoče listno gnojilo FOLIAR. Škropljenje po 10 dneh še enkrat ponoviš. Trava se bo začela lepo razraščati. Da pa bo ostala lepa gosta, pa jo bo potrebno redno dognojevati s specialnim gnojilom za travo. Saj trava potrebuje ogromno hranilnih snovi. Njena rast mora biti bujna, da bo travna ruša postala gosta, da v njej ne bo prostora niti za plevele niti za mah. V poletni vročini pa jo je potrebno tudi redno zalivati.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |