|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
Vladka Level 1 user

Pridružen/-a: Čet Feb 2009 14:19 Prispevkov: 13
|
Pri nizkem in visokem fižolu so se pojavile listne uši, celi kupi (kot vsako leto, nič novega). Fižol sem poškrobila s pripravkom Prima bio Plantella. Naj bi bil naravni insekticid. Raztopino sem pripravila točno po navodilih, a dan in pol po škropljenju (zjutraj, ko ni vroče) so listi videti, kot da so ožgani. Rjavi, suhi. Pogledala sem stebla, pa so zaenkrat še zelo močna in lepo zelena, zato upam, da si bo fižol opomogel. Kaj sem anredila narobe oz. imate kak nasvet? Hvala.
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
Številni pripravki za katere proizvajalci trdijo da so naravni BIO in ne vem kaj še vse; so rastlinam škodljivi. Omenjeni pripravek je na osnovi olja in ta je za rastline škodljiv. Olje je rastlinam škodljivo, ne glede ali je rastlinskega ali mineralnega izvora. Razen tega olje ni ravno balzam za zemljo, saj bi bila sicer okrog nafnih vrtin džungla in ne puščava. Brez velike škode se lahko uporablja samo v sadovnjaku in še to pozimi, v fazi popolnega mirovanja, pa tja do brstenja. Vsakaka kasnejša uporaba pa je škodljiva,
Za zatiranje škodljivcev, kot je uš se vzame ustrezen insekticid. Ta je sicer takoj po škropljenju strupen, česar se zavedamo in temu primerno obnašamo.
Sedaj bi bilo potrebno fižol najprej poškropiti z blago milnico, da bi se maščoba sprala. Nato pa bi ga poškropil s pripravkom Agrostemin in tekočim listnim gnojilom Foliar, da si bo čim hitreje opomogel.
|
|
|
|
|
 |
|
|  |