|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
vodar Level 1 user

Pridružen/-a: Čet Jul 2010 13:59 Prispevkov: 3
|
Pozdravljeni,
sem nov na forumu, pa ob prebiranju nisem zasledil kaj veliko vrtnarskih nasvetov, zato ne vem, če mi boste odgovorili.
Imam nekja prekel visokega fižola, srednje pozna sorta.
V začetku je lepo vzklil, se ovija, pa še ne cveti. Pojavile so se tudi uši, ki pa jih zatiram s škropljenjem. Že pred kar nekaj časa sem fižol poškropil s koprivin pripravkom, pa tudi izdatno zalil s koprivnim gnojilom.
Fižol pogosto zalivam, pa tudi rahljam zemljo. Je precej peščena.
Sedaj pa se je začel sušiti, oz. spodnji listi rumenijo in potem odpadejo, to sušenje pa se seli navzgor.Pri zalivanju pazim, da ne škropim po listih.
Ali je možno, da mu primanjkuje magnezija- kupil sem foliar magnezij, vendar se bojim kar tako škropiti po listih, da ne bo še slabše.
Kaj mi svetujete.
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 957
Kraj: slovenija
|
Peščena tla so v deževnem letu krasna, ker voda lahko odteče. V tako vročem in suhem letu, kot je letošnje, pa so peščena tla prava katastrofa. Vendar niso tla edini problem. Zalivanje z namočenimi koprivami je idealno za ljudi, ki imajo veliko časa in zamašen nos. Saj prevrelka pošteno smrdi, efekt pa je bujna rast. Fižol potrebuje za tvorbo cvetnega nastavka fosfor, ki ga koprive nimajo.
Varstvo in prehrana rastlin sta za rastline vsaj tako pomembni, kot je prehrana in zdravstveno varstvo za ljudi in živali. In čas bi že bil, da spoznamo rastline za sebi in živalim enakovredne prebivalce. Ko bomo enkrat to razumeli, ne bomo več delali neumnosti.
Letos z pridelkom fižola najbrž ne bo nič. Drugo leto pa pošteno pognojite gredo in zatirajte uši z ustreznim insekticidom, pa boste imeli vsega pridelka dovolj.
|
|
|
|
|
 |
vodar Level 1 user

|
Spoštovani g. Slavko,
pa mi prosim vseeno pomagajte: kako naj rešim pridelek fižola., da bo zacvetel? Ali naj moćnio zalivam, kakšno gnojilo naj dodam, da bo vsebovalo fosfor?
Ali foliarnega magnezija potem nima smisla dodajati?
|
Nazadnje urejal/a vodar Pon Jul 19, 2010 10:27 am; skupaj popravljeno 1 krat
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 957
Kraj: slovenija
|
Glede na izredno vročino in sušo je veliko vprašanje, koliko se bo dalo pomagati rastlinam. Poizkusiti pa velja vse eno. Najprej ga je treba zaliti z vodo, v kolikor zadnje dni bilo dežja. Nato pa bi ga zalil samo po tleh, ne da se zmoči liste s kristaličnim gnojilom Kristalin cvet. Po listih pa bi ga poškropil s pripravkom Agrostemin in tekočim gnojilom Foliar PK. Škropljenje je priporočljivo ponoviti čez 7 - 10 dni vsaj še enkrat. Po tem bi fižol moral zacveteti.
|
|
|
|
|
 |
vodar Level 1 user

|
Najlepša hvala, bom poročal, kako se bo izteklo.
lep dan
|
|
|
|
|
 |
|
|  |