|
|
|
| Avtor |
Sporočilo |
Mateja5673 Level 1 user

Starost: 38 Horoskop:  Kitajski horoskop:  Pridružen/-a: Čet Jun 2010 12:45 Prispevkov: 2
|
Spoštovani!
Skoraj eno leto imam prelepo vodno pahiro. Nameščena je v svetlem prostoru, ni na direktni sončni svetlobi, ni v bližini radiatorja, ni na prepihu, redno ji škropim liste, zalivam po potrebi,... skratka, po moji oceni ji je pri meni lepo (seveda tudi "debatirava" :lol: ).
Očitno pa pahiri ni tako lepo, kot si domišljam jaz, saj je začela izgubljati liste. Najprej so postali lisasti in lepljivi, zaradi česar sem pomislila na tripse. Zato sem jo nekajkrat poškropila z BioKillom. Ko je že kazalo, da sem se teh malih, a nevarnih lumpov znebila, pa so listi začeli postajati svetlo lisasti, se mehčati in odpadati. Celo mladi poganjki, ki jih je bilo na pretek, so se potegnili sami vase in se posušili. S škropljenjem z BioKillom nisem pretiravala.
Nazadnje sem jo pognojila pred enim mesecem z gnojilom za zelene rastline Plantela, ki sem ga pripravila po navodilih na embalaži.
Pahira se je iz košate lepotice spremenila v pravo revico, na kateri je le še nekaj listov.
Prosim za nasvet, kako pomagati pahiri.
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem,
Mateja
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 1229
Kraj: slovenija
|
V kolikor so listi postali lepljivi, pomeni, da jih je napadel kapar. Tripsi ali resokrilci s sesanjem povzročajo, da se na listih predvsem pa na nežnejših cvetovih pojavljajo svetlejša razbarvana mesta.
Škropljenje z biokilom ni bilo najbolj pametna izbira, ker je ta namenjen predvsem zatiranju hišnih škodljivcev. Na mnogih okrasnih rastlinah pa povzroča poškodbe.
Po opisu sodeč gre sedaj za poškodbo koreninskega sistema. Najboljše bi bilo, če bi rastlino presadila. Koreninsko grudo bi bilo potrebno očistiti nagnitih korenin. Posoda naj bo primerno velika, glede na stanje in količino korenin. Če je korenin malo, naj bo posoda manjša od sedanje. Če pa jih je veliko, naj bo za 2 cm večja od sedanje.
Da pa se bodo korenine hitro obrastle, je potrebno takoj po presaditvi rastlino zaliti proti koreninski gnilobi. s pripravkoma Previcur in Octave. Nato pa jo po listih poškropite še z Agrosteminom in tekočim listnim gnojilom Foliar. Škropljenje z Agrosteminom in Foliarjem ponovite vsaj še dvakrat v 7 do 10 dnevnih presledkih.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
|  |