|
|
| Avtor |
Sporočilo |
rožica73 Level 3 user

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 8:29 Prispevkov: 44
|
Lep pozdrav;
Rada bi vedela kar se da čim več o yucci.......imam jih kar nekaj doma v stanovanju pa me zanima kaj je razlog da je list po dolgem na sredini rumenkast.......kaj je vzrok.....jo mogoče gdaj malo preveč zalijem......ali je lahko postavljena bolj v temnejšem prostoru?
....mi lahko poveste kaj več o njej.....
Lep pozdrav! :?: :)
|
|
|
|
|
 |
Oglasi

|
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

Pridružen/-a: Ned Jul 2005 8:53 Prispevkov: 957
Kraj: slovenija
|
Juka izvira iz Južne Amerike in je zelo trpežna. Zato ni možnosti, da bi list porumenel zaradi premalo vode. List lahko porumeni zaradi preveč vode, lahko pa tudi zaradi zalivanja z hladno vodo.
Holandski gojitelji že nekaj let prodajajo rastline, v nekoliko večjih loncih, v katere posadijo po 3 različno velike rastline. Če imate takšno, jo sedaj razsadite, vsako v svoj lonček. Saj je eni premokro, drugi pa presuho.
Pri presajanju je priporočljivo dodati substratu malo peska in malo vrtne prsti. Na dno posode pa damo plast grobega peska, za drenažo.
|
|
|
|
|
 |
rožica73 Level 3 user

|
ja verjetno sem res gdaj katero malo preveč zalila........bom bolj pazljiva pri zalivanju........imam pa vprašanje če je lahko nemesto peska pod lončkom šota.......ali je bolje da je pesek......?
v naprej hvala; :?:
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Na dno posode moramo deti pesek ali pa črepinje od razbitega glinastega lonca. Šota bo vodo zadrževala, tako da bodo korenine stale v vodi, kar bo zanjo delovalo zelo slabo. Saj lažje prenaša sušo, kot pa močo.
|
|
|
|
|
 |
rožica73 Level 3 user

|
ja,lani enkrat sem dobila yucco z tremi stebli in sem jih že ločila ter posadila vsako v svoj lonec........bila mi je preširoka za tja kamor sem jo postavila.....nekateri pravijo da je bolje da v podstavek naliješ vodo in da od postavka posrka toliko vode kolikor je potrebuje kot pa da jo zalivaš z vrha........ali je to res bolje?........tako kot sem že omenila meni je kar nekaj krat katera od yucc dobila po sredini lista rumeno črto in nato je list že postal rumen........
meni so yucce ene izmed najlepših in tako zelo se poskušam potruditi da bi ostale lepe pa mi zgleda ne uspeva ne vem kako......! :cry:
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
V naravi se morajo rastline potruditi, da pridejo s svojimi koreninami do vode. Če v podstavku stoji voda, bodo z izjemo redkih rastlin, skoraj vse propadle. 1/3 zemlje je premokra, 1/3 je primerno vlažna in ostala tretjina je presuha. Če se zaliva z vrha pa namočimo vsebino celega lonca.
Pomembno je kako pripravimo zemljo. Juka ne more dolgoročno rasti v šotnem substratu, ne da bi se ji to poznalo. Zato ob presajanju dodajte pesek in vrtno prst.
|
|
|
|
|
 |
rožica73 Level 3 user

|
pa še nekaj....kaj je razlog da se ji vihajo listi..... :?: :?: :?:
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Največkrat je vzrok v suhem zraku. Če zvije liste, ti oddajajo manj vode in lažje preživi.
|
|
|
|
|
 |
rožica73 Level 3 user

|
ali bi jo morala tu pa tam po listah poškropiti.... :?: :?:
|
|
|
|
|
 |
slavko Administrator

|
Ja v zimskem času.
|
|
|
|
|
 |
rožica73 Level 3 user

|
a samo v zimskem času......kaj pa v teh letnih časih.....a je priporočljivo.... :?:
narobe pa ni kaj če se ji vihajo listi?
ali bo zato mogoče propadla?
malo smešno sem vprašala glede pršenja.....saj je v toplih časih potrebno pršiti.....
glede vihanja listov-grdo je videti....
|
|
|
|
|
 |
|